Irski znanstvenici došli do važnog otkrića vezano uz COVID-19

Kod svih zaraženih koronavirusom COVID-19 vidljiva je patološka anomalija, povezana s procesom zgrušnjavanja krvi, navodi medij Eurekalert, prenoseći riječi voditelja Irskog centra za biologiju krvnih žila iz Dablina (the Irish Centre for Vascular Biology, RCSI) profesora Jamesa O’Donnella.

Ovaj podatak obznanili su znanstvenici istrživačke grupe tog Centra, koji su proučavali pacijente s teškim oblicima oboljenja koronavirusom. Iz njihovog zaključka slijedi kako  upravo problem s grušnjavanjem krvi dovodi do pojave mikrotrombona u plućima. Znanstvenici su evidentirali stotine trombona (krvnih ugrušaka) po čitavim plućima zaraženih pacijenata, dok kod drugih bolesti takve anomalije nisu evidentirane.

„Naši novi rezultati ukazuju kako je COVID-19 povezan s jedinstvenim tipom poramećaja zgrušnjavanja krvi, koji je uglavnom usmjeren na pluća, i koji, nesumnjivo, pridonosi visokoj razini smrtnosti evidentirane u pacijenata s COVID-19“, izjavio je profesor O’Donnell, i dodao, kako je upravo to razlog niske razine kisika u organizmu bolesnika, zbog čega se onda i moraju primjenjivati respiratori.

Trenutačno se razrađuju metode za razrjeđivanje krvi s ciljem smanjenja rizika pojave tromba tj. krvnog ugruška.

Komentari

komentar
You may also like