Kinesko istraživanje: muškarci češće od žena umiru od COVIDa-19

Američki CNN objavio je u srijedu, 29. travnja, kako novo istraživanje kineskih znanstvenika može potvrditi ranija mišljenja stručnjaka kako muškarci češće umiru nakon zaraze COVIDom-19 nego žene.

Istraživanje, provedeno u Kini, ne odražava obvezno i globalnu tendenciju, ali svjedoči u korist već primjećenih tendencija o većem letalnom ishodu od dijagnoze COVID-19 kod muškaraca, navodi CNN.

Stručnjaci u dvjema bolnicama, u Pekingu i Wuhanu, proučavali su 43 pacijenta neposredno, i više od 1000 drugih distancirano. Utvrdili su kako su se žene i muškarci zarazili gotovo u istim razmjerima i istom brzinom, ali među predstavnicima snažnijeg spola bilo je više nego dva puta više slučajeva sa smrtnosnim rezultatom.

U istraživanju, objavljenom u švicarskom mediju Frontiers in Public Health, navodi se, kako neovisno o uzrastu i postojanju kroničnih bolesti muški spol predstavlja „čimbenik rizika za lošije rezultate COVID-19“.

Pretpostavlja se kako ovi pokazatelji prema „rodnoj ideologiji“ imaju svoju kinesku specifičnost i da ne moraju biti takvima i za druge zemlje. Na primjer, u Kini 50% muškaraca puši, dok to isto čini svega 5% žena. A smatra se kako je pušenje povezano s puno ozbiljnijim posljedicama zaraze koronavirusom COVID-19. Pretpostavljamo kako to poglavito vrijedi kada je riječ o upali pluća.

 





Komentari

komentar

You may also like