Koronavirus od Paname do Međugorja

AFP javlja da se ove Nedjelje Muke Gospodnje (na Cvjetnicu), kako bi vjernike blagoslovio i u uvjetima koronavirusne krize, José Domingo Ulloa – nadbiskup Paname ukrcao u helikopter zajedno s kipom Djevice Marije i relikvijama. To je uslijedilo nakon što je na staroj vojnoj bazi (crkve su zatvorene), s maskom na licu odslužio misu.

Prije ukrcavanja u helikopter (opet s maskom na licu), izjavio je: «Namjera nam je, duhovnom dimenzijom animirati život vjernika. […] Doživljavamo nešto novo u povijesti kršćanstva: slavimo Veliki tjedan bez vjernika u našim hramovima.» Potom je letio iznad grada Paname i okolice, gdje su neki stanovnici postavili grane i palmino lišće kako bi primili blagoslov. Gradske ulice ostale su sablasno prazne. Kroz odškrinute prozore mogli su se čuti samo kršćanski napjevi. Tako je u toj latinoameričkoj državici započeo Veliki tjedan.

Naime, i Panama je u karanteni. Zatvorila je granice i škole, zabranila ulaz strancima, a njeni su građani u striktnoj izolaciji. Izlasci su im ograničeni na dva sata dnevno – za kupnju osnovnih životnih potrepština. Tijekom Velikog tjedna muškarcima će biti dozvoljno napustiti domove u utorak, četvrtak i subotu da bi išli u trgovine ili ljekarnu, dok će to žene moći činiti ponedjeljkom, srijedom i petkom. Na Uskrs nitko neće smjeti izići.

Ta srednjoamerička zemlja, s nešto više od četiri milijuna vrlo pobožnih stanovnika, ove je nedjelje brojila 1.988 službeno registriranih oboljelih od Covida-19 i 54 umrla; a Panamci su na Twitteru kritizirali uporabu helikoptera za vjerske obrede, jer je ta operacija plaćena iz državnog proračuna.

Gospa se pak, iz Međugorja koje nije zaobišao koronavirus, putem vidjelice Mirjane opet oglasila 18. ožujka i vjernicima poslala poruku: «[…]  Djeco moja u trenucima nemira i odricanja vi samo tražite lice moga Sina, Vi samo živite njegove riječi i ne bojte se. Molite i ljubite iskrenim osjećajima, dobrim djelima i pomozite da se svijet promijeni i moje srce pobijedi. […]. U Međugorju hrabro svećenstvo nije stavljalo maske. Svejedno je strah učinio da i to hercegovačko svetište Kraljice mira ostane sablasno prazno.

Međugorski turizam – temeljen na duhovnoj obnovi, jednako će stradati kao i onaj hrvatski – hedonistički.
 

Komentari

komentar

You may also like