Lavrov o američkim optužbama protiv Kine zbog pandemije COVID-19

I Rusija se, kako se čini, uključuje u američko-kineski sukob oko prebacivanja krivnje za pandemiju koronavirusa. Ali prije svega kao kritičar američkih nastojanja da svu krivnju za nastalo stanje u svijetu prebaci na Peking i (manje važno) Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Barem ako je suditi prema maloprijašnjoj izjavi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Šef ruske diplomacije kazao je na on-line konferenciji za domaće i strane medije kako su nastojanja za prebacivanjem odgovornosti za širenje koronavirusa na Kinu i traženje da ona za to plati „nedopustivi“ i „neprihvatljivi“.

„Kada slušamo rasprave kako će Kina morati svima platiti zato što se infekcija pojavila i jer netko nekoga na vrijeme nije informirao…  To prelazi sve razine i sve norme dobrog ponašanja“, citiraju Lavrova ruski mediji. Također je i dodao kako Rusija neće moliti Europsku uniju ukidanje proturuskih sankcija u vrijeme pandemije CIVIDa-19.

Podsjećamo: osim što je danas stigla vijest kako će američki Senat pokrenuti službenu istragu zbog sumnje da je Kina kriva za pandemiju koronavirusa jer je, navodno, o svemu lagala i skrivala informacije, još prije toga je državni tajnik Mike Pompeo u intervjuu njemačkom Bild-TV (objavljen na službenom sajtu State Departmenta) izjavio kako će krivci za širenje koronavirusa morati odgovarati. Osim tih konkretnih političkih poteza, kojima u prilog idu i učestale kritike usmjerene prema Pekingu i od strane predsjednika Donalda Trumpa, pojedini američki mediji često „dolijevaju ulje na vatru“ što sve skupa stvara „atmosferu linča“. Pritom se „zaboravljaju“ konkretni humnanitarni potezi Kine usmjereni na dostavu medicinske pomoći SAD-u, prije svega najpogođenijem gradu New Yorku zbog čega se Kini zahvalio i tamošnji guverner. Ta se pomoć ne odbija ali neugodne protukineske izjave svejedno ne jenjavaju. Rađa se jedna šizofrena situacija, koja, ukoliko se ubrzo ne stavi u okvire normalnog političkog dijaloga i suradnje na razini stručnjaka s ciljem zaustavljanja pandemije – nikako ne može dobro završiti.

 

Komentari

komentar





You may also like