Le Figaro: Na saudijskom dvorcu koronavirus: nastaje panika!

Epidemija koronavirusa COVID-19, naravno, nije zaobišla niti bliskoistočne zemlje. Nakon što je Iran, po početnoj stabilizaciji stanja u Kini, ubrzo preuzeo vodeću poziciju po broju oboljelih (ubrzo ga je na tom mjestu bila zamijenila Italija), uslijedila je i epidemija tog virusa po arapskim zemljama bliskoistočne regije. A osim siromašnih, opaki virus nije zaobišao niti one najbogatije. Tako je u Saudijskoj Arabiji COVID-19 izvršio proboj i kroz bedeme kraljevskog dvorca u Rijadu.

A upravo o tome, 10. travnja piše francuski medij Le Figaro, navodeći kako se koronavirusom zarazilo 150 prinčeva, između ostalih i oni visokopozicionirani. Okružje kralja Salmana ibn Abdulaziza al-Sauda i njegova sina i prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana počinje paničariti.

I američki The New York Times potvrđuje ovu vijest, pozivajući se na medicinske izvore. Prema tom mediju, princ Faisal Bandar ibn Abdulaziz al-Saud, guverner Rijada i nećak kralja Salmana, završio je na odjelu intenzivne njege.

Prema navodima spomenutog francuskog medija, u svim većim gradovima Saudijske Arabije uveden je cjelodnevni policijski sat, zaustavljen zračni i kopneni promet između regija, a što se sve nije dogodilo još od vremena Zaljevskoga rata 1991. godine.

Koliko je stanje ozbiljno svjedoči i vijest da Saudijska Arabija namjerava čak i odgoditi tradicionalni hadž tj. hodočašće u, za islamske vjernike svete gradove – Meku i Medinu. Ukoliko se to dogodi, to će biti prvi put još od vremena prodora Napoleona i njegove vojne sile u Egipat 1798. godine.

Kako navodi The New York Times, citirajući riječi jednog od svojih bliskoistočnih izvora, stanje je puno gore nego što se to službeno prikazuje.





Prema službenoj statistici Ministarstva zdravstva Saudijskog Kraljevstva od 10. travnja, u zemlji je zabilježeno ukupno 3287 slučajeva zaraze COVID-om 19. Za tjedan dana u monarhijama Perzijskog zaljeva očekuje se vrhunac epidemije, a također se očekuje da bi u Saudijskoj Arabiji broj zaraženih mogao porasti na 200 tisuća ljudi. Međutim stanje može biti i puno gore s obzirom  kako u toj 33-milijunskoj zemlji boravi i 7 milijuna stranih stručnjaka ali i 2 milijuna ilegalnih stranaca, najviše s područja Afrike, među kojima se koronavirus može vrlo brzo širiti.

Komentari

komentar





You may also like