MACRON I TRUMP – NOVA INICIJATIVA ZA SUOČAVANJE S PANDEMIJOM

Poznati su « emotivno nabijeni » odnosi između Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa. U svakom slučaju, to ih ne priječi da se redovito konzultiraju. Tako je, u noći s četvrtka 26. na petak, 27. studenog, francuski predsjednik objavio kako će s američkim predsjednikom i drugim zemljama pripremiti « novu važnu inicijativu » za suočavanje s pandemijom koronavirusa : « Vrlo dobra rasprava s Donaldom Trumpom. Suočeni s krizom COVID-19, u slijedećih nekoliko dana, s drugim ćemo zemljama, pripremiti važnu novu inicijativu », odtvitao je francuski šef države nakon razmjene riječi s američkim kolegom, bez dodatnih objašnjenja.

Sa svoje strane, Bijela je kuća potvrdila da su se dva čelnika složila o «važnosti bliske suradnje kroz G7, G20 i P5 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a) kako bi pomogle multilateralnim organizacijama, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku (WB), u brzom eliminiraju pandemije i minimiziranju njezionog utjecaja na gospodarstvo». U četvrtak su održana dva međunarodna summita posvećena zajedničkim naporima u borbi protiv pandemije : izvanredni G20 i europski samit.

Novi koronavirus već je ubio više od 23.000 osoba širom svijeta, od kojih dvije trećine u Europi – gdje je službeno dijagnosticirano gotovo 275.000 slučajeva.

Sjedinjene Države i Francuska u krugu su država koje je pandemija najviše pogodila. Započeo je eksponencijalni rast oboljelih na američkom tlu. Zemlja koja je u početku širenje virusa promatrala iz daleka, uskoro bi mogla postati epicentar pandemije, dok se Francuska priprema za svoj najteži vikend.

Nakon videokonferencije s cijelom vladom u međuministarskom kriznom stožeru koji je instaliran u Ministarstvu unutarnjih poslova, francuski premijer Edouard Philippe upozorio je na evoluciju epidemije koronavirusa u danima koji dolaze : « Val epidemije koji je progutao istok Francuske upravo stiže u Ile-de-France (Parišku regiju) i izuzetno je snažan. […] Instalirala se kriza koja će potrajati, zdravstvena krizna situacija koja se neće ubrzo poboljšati. »

Komentari

komentar





You may also like