„Novi američki izolacionizam“: zbog coronavirusa Trump uvodi zabranu ulaska u SAD europljanima – osim Britancima!

Od 13. ožujka Sjedinjene Države uvode zabranu ulaska na svoj teritorij građana iz europskih država na rok od 30 dana. Iznimka su samo građani Velike Britanije (?!). To je izjavio predsjednik SAD-a Donald Trump u televizijskom obraćanju građanima u svezi sa širenjem epidemije coronavirusa u SAD-u i svijetu.

U ovoj odluci posebno u oči upada onaj dio koji se odnosi na građane Velike Britanije. Osim što će oni i dalje moći slobodno ulaziti u SAD, uočljivo je kako Britanci, očito, nisu pretjerano zabrinuti niti za širenje toga virusa kod sebe doma pa je tako, za razliku od mnogih praznih stadiona diljem europskog kopna, sinoćnja utakmica Lige prvaka u Liverpulu odigrana na prepunom stadionu istoimenoga kluba, štoviše, bio je dozvoljen i ulazak više tisuća španjolskih navijača – iz zemlje koja je također suočena s ozbiljnom prijetnjom epidemije coronavirusa. Malo semantičke igre: znaju li ti Englezi, možda, nešto više, što drugi „ne bi trebali znati“, i zna li Trump da Britanci  znaju to što drugi ne znaju pa im zato podilazi, bilo bi zanimljivo pitati.

Osim ove odluke, američka administracija razmatra i mogućnost, ranije nego se predviđalo, ukidanja zabrane za ulaska u zemlju građana Kine i Južne Koreje. Trump je izjavio kako se „stanje tamo poboljšava“.

Zanimljiva je i Trumpova teza prema kojoj je širenje coronavirusa u SAD-u povezano s ne poduzimanjem nužnih mjera od strane EU za zabrane putovanja. S druge strane SAD su donijele sve nužne mjere, objavile izvanredno stanje u sferi zdravstvene zaštite, upozoravale na opasnost od putovanja u druge zemlje u kojima se raširila epidemija, izjavio je dalje američki čelnik i dodao, kako je zbog tih „vrlo ozbiljnih mjera u SAD-u bilo znatno manje slučajeva zaraze virusom negoli je to sada u Europi“. „Europska unija nije donijela takve mjere prevencije i nije zabranila dolaske iz Kine… Kao rezultat toga putnici iz Europe prouzročili su u SAD-u veliki broj novih slučajeva“, izjavio je američki čelnik, očito bacajući krivnju na Europsku uniju što je daleko od stvarne istine i predstavlja, najblaže rečeno, krajnje pojednostavljenje stvari, što može potvrditi gotovo svaki svjetski epidemiolog.

Sva ova Trumpova zabrinutost izgleda još čudnije kada se zna kako je upravo on još prije desetak dana umanjivao opasnost od coronavirusa po SAD, zbog čega su ga snažno kritizirali i Kongres i mediji, tvrdeći da on ne poduzima niša ili nedovoljno da se sprječi epidemija tog virusa i na američkom tlu. Tek nakon tih snažnih kritika, ali i pojava mišljenja kako njegovu pobjedu na izborima više ne može ugroziti niti jedan političar, već samo coronavirus, Trump se ozbiljnije počeo baviti ovim problemom i žurno imenovao potpredsjednika Mike Pencea koordinatorom vladinih poteza po pitanju epidemije coronavirusa.

Predsjednik Trump je u televizijskom obraćanju kazao kako epidemija ne znači i financijsku krizu, ali da će američka vlada, svejedno, poduzeti nužne gospodarske mjere. Trump sve ovo smatra kratkim, privremenim događajem, „kojega ćemo mi prevladati zajedno kao država i kao svijet“. Ali s ciljem davanja „dodatne potpore američkim radnicima, obiteljima i tvrtkama“ Trump je najavio svoj dodatne gospodarske mjere.





Radi se o slijedćem: dostavi kredita s niskim kamatnim stopama tvrtkama stradalima od epidemije; i traženju od Kongresa potpore njegovom prijedlogu o smanjenju poreza na plaće i usvajanja mjera za plaćanje bolovanja radnicima. Pritom je Trump kazao kako će porezne olakšice za fizičke i pravne osobe donijeti američkom gospodarstvu više od 200 milijardi dolara i da će time postati dodatni stimulans njezinog rasta.

Osim toga, Trump je izjavio kako niti jedna zemlja na svijetu nije bolje pripremljena i nije otpornija na epidemije od SAD-a, te je pozvao na privremeni zaborav međustranačkih sukoba, neovisno o trajanju predizborne kampanje, ali i na ujedinjenje „kao jedne zemlje i jedne obitelji“. „Povijest je pokazala kako Amerika uvijek odgovara na izazove i prevladava napasti“, završio je Trump svoje televizijsko obraćanje, koje je, kako se čini, puno više sadržavalo baš one elemente koje on u govoru poziva u ovom trenutku zaboraviti: čitav ton njegovog govora intencijski je usmjeren upravo na američke predsjedničke izbore. Ali ako to nije bila Trumpova namjera (u što je teško vjerovati), onda bi, zapravo, njegov govor značio priznaje nekakvog stvarnog dramatičnog stanja ili barem takve budućnosti u SAD-u zbog epidemije coronavirusa. Jer pozivanje na zaborav unutarpolitičkih borbi i na nacionalno jedinstvo s uvijek u takvim slučajevima uobičajenom dozom patetike i pozivanja na povijest, značila bi upravo to – životnu ugrozu po SAD. Pritom, za svaki slučaj, krivnju za eventualno takvo stanje u budućnosti Trump lukavo prebacuje na EU. Jer eto, američka je vlada sve učinila kako treba, a oni tamo, preko Atlantika, uopće ne znaju što rade. Kao da se u EU radi o afričkim „banana-državama“, nesposobnim i za predvidjeti i za prvodobno reagirati na jednu opasnost tipa virusne pandemije.

 





Komentari

komentar

You may also like