Novost iz Francuske: Simptomi oboljenja kod starijih osoba nisu nužno respiratorni!

Od sredine ožujka, u francuskom domu umirovljenika Les Aiguerelles u Mauguiou (Hérault), od 78 umirovljenika koji ga nastanjuje dvije trećine njih je zaraženo Covidom-19. Registrirano je pet smrtnih slučajeva, od kojih su najmanje tri definitivno povezana s koronavirusom. Analiza onoga što se događalo u posljednjih nekoliko tjedana u tom domu donosi « jedinstvene povratne informacije jer se radi o reprezentativnoj društvenoj zajednici», objašnjava Pr Hubert Blain, šef odjela za gerijatriju Sveučilišne bolnice u Montpellieru i koordinator staračkog doma Les Aiguerelles. On je primijetio kako su « proljev, gubitak ravnoteže, promjene u ponašanju, krvni poremećaji (poput limfopenije) potencijalni znakovi koji upozoravaju na respiratornu infekciju Covidom-19 kod osjetljivih starijih osoba. »

Zbog proljeva, a ne zbog respiratornih problema, prvi stanovnik – koji je sada preminuo – bio je upućen u sveučilišnu bolnicu u Montpellieru. U njegovom slučaju, respiratorni simptomi i dijagnoza koja potvrđuje zaraženost Covidom-19 pojavili su se tek tri, odnosno četiri dana, nakon prijema u bolnicu. Dakle, od više od 40 bolesnika zaraženih u ovom staračkom domu, gotovo desetak je počelo « svoju bolest probavnim simptomima prije nego što je razvilo respiratorne simptome tipične za Covid-19, poput temperature ili kašlja », konstatira Pr Blain.

Ostali pacijenti, uključujući i drugog koji je preminuo na odjelu, hospitalizirani su nakon pada, neobične promjene u ponašanju ili pada broja limfocita. Činjenica da su i ti događaji bili primijećeni prije nego su bolesnici razvili respiratorne simptome i prije rasta temperature, odgodila je dijagnozu zaraženosti Covidom-19 ; što dijelom objašnjava brzo širenje epidemije u ustanovi.

Zahvaljujući tim saznanjima, profesor Blain je sa svojim timom dom stavio u karantenu, u kojoj je međusobno izolirao starije osobe sa predsimptomima i one koje ih nemaju, Cilj je bio ograničiti rizik od kontaminacije kod virusom nezahvaćenih umirovljenika i njihovih njegovatelja.

« U gotovo svim slučajevima, kod zadnjih pacijenata stavljenih u karantenu zbog pojave predsimptoma (proljev, pad, promjene u ponašanju itd.), respiratorni problemi ili temperatura pojavlli su se u roku od 4 do 5 dana », objašnjava profesor Blain i dodaje: « U međuvremenu, zaštitne mjere izolacije znatno su usporile rast broja zaraženih u tom domu za umirovljenike. Trećina osoba koja ga nastanjuje i dalje je nezaražena.»

.





 

Komentari

komentar





You may also like