Propala videokonferencija G20 zbog svađe između SAD-a i Kine!

U petak, 24. travnja, trebala se održati druga videokonferencija šefova država G20. Prva je održana nedavno, neposredno nakon postignutog novog naftnog sporazuma u formatu OPEC+ kojemu su se onda priključile i države članice platforme G20 kojom trenutačno predsjedava Saudijska Arabija. Jučerašnja konferencija navodno je odgođena u posljednji trenutak. O čemu se točno radi, pokušat ćemo doznati  iz hongkonškog medija South China Morning Press (SCMP), koji se danas osvrnuo na tu temu i koju ćemo potom ukratko prokomentirati.

Taj medij navodi kako je uzrok propasti konferencije G20 bilo neslaganje Sjedinjenih Država i Kine oko pitanja vezanih uz ulogu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u krizi s pandemijom COVIDa-19. Washington je ustrajavao na tome  da se WHO očituje o poduzetim potezima  s početka epidemije koronavirusa, a Peking se oštro zauzimao protiv takvoga prijedloga. Zbog toga je videokonferencija bila odgođena u posljednji trenutak. Izvor SCMP-a navodi kako bi pregovori mogli biti nastavljeni ukoliko dvije zemlje pronađu kompromis po tom pitanju.

Svemu ovome što navodi SCMP Geopolitika News ipak bi dodala i još nešto, s obzirom kako je ovdje puno toga više u igri. U tom smislu smatramo kako je s jedne strane Kina nedvojbeno imala svojih gafova u komunikaciji s ostalim svijetom glede epidemije COVID-19 na svom teritoriju, poput nedavnog priznanja kako je broj oboljelih u Wuhanu bio puno veći od onoga koji je prvotno službeno prikazivan (Peking to opravdava iznenadnom i brzo razvijajućom epidemiološkom krizom koja je zahtjevala žurne, nove i do sada neviđene odgovore na nju zbog čega nije bilo mogućnosti za savršeno funkcioniranje sustava, između ostalog i u smislu brojenja oboljelih i umrlih osoba); dok  su, s druge strane, SAD postale svjetski lider prema broju oboljelih i umrlih, što nedvojbeno ukazuje i na značajne nedostatke unutar američkog zdravstvenog sustava, ali i na moguću nepravovremenu ili neadekvatnu reakciju same izvršne vlasti na nastalu krizu. Zbog toga se, zapravo, dvije zemlje sada međusobno i bore jedna protiv druge, prije svega  s ciljem opravdavanja samih sebe i svojih poteza u ovoj kriznoj situaciji, umjesto da zajednički rade na pronalasku što bržeg riješenja problema od kojega, osim njih, stradava i čitavi svijet – prije svega ekonomija. Osim toga, američki predsjednik Donald Trump otvoreno je optužio WHO za, najblaže rečeno nedovoljno činjenje te međunarodne organizacije u sadašnjoj krizi ali i za njezino preveliko „svrstavanje“ na stranu Kine zbog čega je i prekinuo njezino daljnje financiranje. Štoviše, ovih je dana državni tajnik Mike Pompeo najavio i temeljitu reorganizaciju WHO-a ma što ona značila. Ali sasvim je sigurno kako se ta američka najava Pekingu ne sviđa i da je on shvaća kao pokušaj „preuzimanja“ WHO-a od strane Washingtona. Pritom je važno naglasiti kako su upravo SAD do sada bile njezin najveći financijer. S obzirom kako znamo što u praksi znači kada netko za nešto daje najviše sredstava i da tada očekuje da u tome njegova riječ bude, najblaže rečeno, „prva među jednakima“, shvaćamo zašto to izaziva zabrinutost Pekinga. A od Pampea najavljenu reformu možemo tumačiti dvojako: ili kao želju SAD-a za ravnomjernijom podjelom financiranja od strane država članica, ili želju za zadržavanjem  dosadašnjeg modela financiranja ali s posljedičnim većim utjecajem SAD u donošenju budućih odluka WHO-a.

Koliko ovaj Trumpov potez (udar na WHO), povučen upravo na vrhuncu zdravstvene krize može pridonijeti bržem zaustavljanju pandemije koronavirusa nije teško zaključiti, ali je očito kako iza njega stoje i mnogi drugi razlozi i interesi: od predstojećih američkih predsjedničih izbora koji se održavaju u studenom ove godine, pa do onih, ne manje bitnih – geopolitičkih,  gdje upravo svjedočimo rađanju novog međunarodnog poretka, u čemu je suparništvo Kine i SAD-a jedan od ključnih elemenata.

Komentari

komentar





You may also like