Rusija SAD-u poslala zrakoplov s pomoći u borbi s COVID-om 19! Kakva je ovo „šugava“ pandemija?

Nakon dugo vremena stiže novi znak svojevrsne relaksacije u američko-ruskim odnosima, koji sadrži veliki pozitivni psihološki potencijal. Pa iako je riječ o znaku solidarnosti i pomoći u velikoj zdravstvenoj krizi, što se onda, valjda, samo po sebi i podrazumjeva, a ne nekakvoj odluci klasičnog političkog karaktera, to nikako ne umanjuje njegov značaj s obzirom da već godinama svjedočimo dramatičnom globalnom geopolitičkom suparništvu između Rusije i SAD-a (i Kine) i posve pokidnanim mehanizmima njihove međusobne suradnje u mnogim sferama. Zbog zboga su američko-ruski odnosi, danas, tek nešto iznad razine otvorenog neprijateljstva. Zato i ova ruska gesta solidarnosti, o kojoj ćemo više reći u nastavku teksta, sigurno nije slučajna i nikako se ne može svesti na klasični PR Moskve, kako su to, pojedini, već dobro znani talijanski komentatori, vječito „dežurni“ kada je u pitanju konstantno kritiziranje Rusije, govorili još tijekom pristizanja prvih ruskih vojnih zrakoplova s pomoći Italiji u borbi s COVID-om 19.

A sve je počelo sinoćnjim telefonskim razgovorom između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa, održanog na inicijativu potonjeg, i koji je, očito – urodio plodom. O tome najbolje svjedoči i današnja vijest:

Naime, Rusija, i sama izložena opasnosti od ubrzanog širenja koronavirusa, u SAD je poslala svoj zrakoplov s medicinskom opremom u okviru pomoći u borbi protiv epidemije COVID-19. To je na medijskoj konferenciji u Bijeloj kući osobno potvrdio predsjednik SAD-a Donald Trump.

„Rusija je poslala vrlo, vrlo veliki zrakoplov s mnogim stvarima i medicinskom opremom. To je jako drago“, kazao je u svom stilu američki čelnik, pritom napomenuvši i kako je „pojedine stvari“ u borbi s koronovirusom poslala i Kina. Trump je kazao kako je zbog toga „jako iznenađen, ugodno iznenađen“.

Sve ovo iznenađuje i s jedne druge strane: problemi s kojima se Sjedinjene Države sada susreću s epidemijom koronavirusa, ponovo, kako je to svojedobno bilo i s uraganom Katrina koji je poharao New Orleans, ukazuju na jednu posve drugu sliku na koju smo navikli, obično  gledajući holivudske bestcelere u kojima se redovito prikazuje vrhunska organizacija američkih službi i cjelokupnog sustava vlasti u uvjetima različitih katastrofa i razno-raznih kriznih situacija poput zaraza smrtonosnim bolestima, potresima, neviđenim erupcijama vulkana, tsunamijima  i čega sve ne što gledateljima oduzima dah. Međutim, sve to danas opet pada u vodu usprkos postojanju različitih specijaliziranih saveznih institucija poput FEMA-e i ne znam čega sve ne, namjenjenih za pomoć u kriznim situacijama, kada vidimo kako nam s društevnih mreža iz SAD-a svakodnevno stižu potresne priče o nedostatku najosnovnijih zaštitnih sredstava i medicinske opreme nužne američkim zdravstvenim djelatnicima a da i ne govorimo o široj javnosti, što bi bilo svojstveno nekim puno siromašnijim i organizacijski nedoraslim državama moćnoj Americi. Pa zar nije, blago rečeno, čudno, da SAD u ovoj situaciji, a COVID-19 je daleko od poznatih pandemija koje su proteklih desetljeća i stoljeća uistinu znale desetkovati svjetsko stanovništvo (iako ga se tako medijski i politički iz nekog razloga nastoji prikazati, međutim brojevi koji govore suprotno su neumoljivi i zapravo su neznatni u odnosu na stvarne pandemije i kazuju sve: u svijetu je danas ukupno oko 37 tisuća umrlih od COVID-19, ili 12 tisuća u 60-milijunskoj  Italiji što je jedan omanji hrvatski grad, a što je to u odnosu na više od 7 milijardi ljudi na Zemlji?), moraju primati pomoć iz drugih država, između ostalih od onih koje smatraju sebi posve nedoraslim (Rusija) ili samo neprijateljskim (poput Kine)? Volio bih da mi sve ovo netko pametniji od mene argumentirano obrazloži.
Komentari

komentar

loading...

You may also like