STIŽE NESTAŠICA HRANE? Države već stvaraju zalihe i brane izvoz!

Iduća dva mjeseca mogući su problemi u globalnoj opskrbi hranom, a skok cijena može se očekivati kod mesa i artikala s kratkim rokom trajanja, a ne toliko kod glavnih prehrambenih artikala, piše Poslovni dnevnik.

Pandemija koronavirusa mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe nekih vrsta hrane s obzirom da je uvođenje mjera izolacije i ograničavanja kretanja negativno utjecalo na dostupnost radne snage, priopćila je u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako prenosi CNBC, za sada su nema poremećaja u globalnoj opskrbi hranom s obzirom da su zalihe bile dostatne. Međutim, prema procjeni te instiucije, problemi s opskrbom mogu se očekivati tijekom travnja i svibnja.

Mjere ograničenja kretanja i socijalnog distanciranja mogu smanjiti poljoprivrednu proizvodnju, ocjenjuje FAO. Slična se situacija može dogoditi i kod prehrambenih kompanija koje prerađuju poljoprivredne proizvode.

„Već sada primjećujemo izazove u obliku logističkih problema s obzirom da pošiljke hrane nisu u mogućnosti doći iz polazišne u odredišnu točku te pandemijski utjecaj na sektor stočne proizvodnje zbog ograničenog pristupa stočnoj hrani i smanjenih kapaciteta klaonica (zbog logističkih poremećaja i nedostatka radne snage), što se slično dogodilo u Kini“, navodi FAO.

U tom kontekstu, skok cijena može se očekivati kod hrane poput mesa i artikala s kratkim rokom trajanja, a ne toliko kod glavnih prehrambenih artikala kojih je dovoljno na zalihama, smatra FAO. Da glavnih namirnica neće nedostajati smatra i Fitch Solutions.





„Proizvodnja žitarica u razvijenim državama, koja se u pravilu odvija na velikim farmama u slabije naseljenim područjima, manje je osjetljiva na mjere izolacije. No, radno intenzivni sektori kao plantaže i proizvodnja i prerada mesa više su u riziku posljedica izolacije radnika“, ističe se u bilješci Fitcha. Iako glavnih prehrambenih artikala ima dovoljno, ograničavanje izvoza koje mogu uvesti države ipak povećava rizik i njihove nestašice.

Primjerice, Vijetnam je znatno smanjio izvoz riže kako bi stvorio zalihe od 270.000 tona za prehranu vlastitog stanovništva. Rusija je pak suspendirala izvoz prerađenih žitarica zbog povećanje potražnje svojih potrošača koji su stvarali zalihe.

No izvoz pšenice, u čemu je ta država vodeća u svijetu, za sada nije ograničen. Kazahstan je također suspendirao izvoz pšenice, heljde, šećera, suncokretova ulja i nekih vrsta povrća.





Osim što mogu značajno poremetiti globalnu opskrbu hranom, takvi potezi mogu rezultirati ubrzanjem rasta cijena hrane u vrijeme kada su potrošači zabrinuti zbog mjera izolacije i stvaraju kućne zalihe, smatraju u Fitch Solutionsu.

Prema mišljenju njegovih analitičara, zemlje koje su najizloženije rastu cijena hrane one su u kojima uvoz ima viši udjel u ukupnoj opskrbi hranom, poput bliskoistočnih država, Japana i Južne Koreje.

Zbog obračuna u dolarima u međunarodnoj trgovini hranom, izložene su i države s oslabljenim valutama, poput Indije i Indonezije, smatraju u Fitchu.

 

Komentari

komentar

You may also like