Talijani testirali cjepivo koje uspješno blokira koronavirus COVID-19!

Britanski medij The Independent objavio je vijest, kako je u Italiji izrađena vakcina koja može neutralizirati koronavirus u ljudskim stanicama. Testiranja na miševima u rimskoj bolnici Lazzaro Spallanzani, inače specijaliziranoj za zarazne bolesti, dala su pozitivne rezultate, pa će testiranja na ljudima početi na jesen.

Nakon jednokratnog uvođenja preparata, u miševima su se pojavila protutijela, sposobna blokirati virus. Testirano je 5 varijanti cjepiva, svi su bili uspješni, a izabrana su dva s najboljim rezultatima.

Britanski medij piše kako znanstvenici rade naporno da bi stvorili cjepivo na osnovi talijanskih dostignuća i talijanskih tehnologija, kao i to, da su njihova testiranja dostupna svakomu. Ali pritom im je potrebna potpora države, kao i međunarodnih institucija.

Podsjećamo: trenutačno se u svijetu odvijaju brojna znanstvena istraživanja s ciljem pronalaska cjepiva protiv COVID-19. U SAD-u su znanstvenici iz Instituta za alergije i infekcije izjavili kako očekuju izradu cjepiva već u siječnju 2021. godine, ali su kasnije te rokove prolongirali. Na izradi cjepiva aktivno rade i brojne zemlje EU, kao i Kina i Rusija.

 

Komentari

komentar





You may also like