TOP VIJEST: WHO od Kine traži pristup njegovim stručnjacima u istrazi COVIDa-19 na kineskom tlu!

Izgleda kako Svjetska zdravstvena organizacija – WHO, čini određeni pomak u smijeru većeg razumijevanja za američke stavove u odnosu prema pandemiji koronavirusa COVID-19 i njegovu porijeklu. Barem ukoliko je suditi prema najnovijim vijestima koje stižu iz te organizacije.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je kinesku vladu da omogući pristup njezinih stručnjaka za istraživanje porijekla koronavirusa COVID-19, priopćio je u petak, 1. svibnja, Tarik Jasarević, glasnogovornik WHO. (https://www.channelnewsasia.com/news/world/who-china-probe-covid-19-coronavirus-origins-12694822)

„WHO bi želio surađivati s inozemnim partnerima i po pozivu kineske vlade sudjelovati u istrazi porijekla koronavirusa“, izjavio je Jasaević u mailu za AFP.

Ovdje treba dodati i kako se, sinoć, predstavnik WHO za Kinu dr Gauden Galea požalio britanskom mediju Sky News, kako stručnjaci te organizacije, neovisno o svojim molbama, nisu od Kine dobili poziv za sudjelovanje u istrazi koronavirusa. (https://www.nationalreview.com/news/china-refuses-to-allow-who-reps-to-investigate-coronavirus-origins/)

Galea je ponovio tezu, koja se često čuje u riječima američkih službenika, kako COVID-19 ima životinjsko porijeklo i da nije čovječji proizvod, ali i kako je nužno prekontrolirati biološki laboratorij u Wuhanu, kako bi „proveli sveobuhvatnu istragu izvora zaraze“.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump, ali i pojedini drugi visoki američki dužnosnici i službenici, kao i kongresmeni, često optužuje Kinu za „skrivanje“ podataka o COVIDu-19 i dezinformacije u odnosu na njegovo „stvarno porijeklo“. Paralelno s tim optužbama i američki Senat počeo je služnbenu istragu po tim pitanjima ali i po pitanju uloge i loše reakcije Svjetske zdravstvene organizacije na nastalu pandemiju i zdravstvenu krizu. Osim toga Trump je u travnju zaustavio američko daljnje financiranje WHO (a SAD su njezin najveći financijer), optužujući ga i za njegovu pristranost Kini, dok je državni tajnik Mike Pompeo najavio temeljitu reorganizaciju WHO-a, ne navodeći što pritom konkretno misli. Iz svega ovoga može se pretpostaviti kako su upravo američki pritisci i glavni razlog gore spomenutih, najnovijih izjava predstavnika WHO-a, s obzirom na njihove ranije stavove, kao i činjenicu da se službeni Peking do sada protivio bilo kakvoj međunarodnoj istrazi porijekla spomenutog koronaviorusa na svom teritoriju.





Naravno, najavljena međunarodna istraga ne pobuđuje u Pekingu strah od nekakvih neugodnih iznenađenja kojima bi ona, eventualno, mogla rezultirati (iako niti ona nisu isključena s obzirom na današnju globalnu politizaciju svega i svačega, a moguće su (a već su i vidljive) i podjele unutar samog WHO-a),  već bi takva istraga prije svega predstavljala politički udarac po kineski prestiž i ugled u svijetu, a moralo bi ju se opravdati i pred domaćom javnošću i iznaći način za protumačiti kako se tu ne radi o kineskom povlačenju pred SAD-om. A to po kineske partijske službenike nikako nije jednostavna stvar s obzirom na prethodna čvrsta odbacivanja takve mogućnosti.

U svakom slučaju, „velika igra“ s koronavirusnom pandemijom (kako je mi na portalu Geopolitika News volimo nazivati) ide dalje, a sada, očito, dobiva i novi impuls, nužan za njezinu dodatnu eskalaciju i uporabu u (geo)političke svrhe tj. borbu između najvećih globalnih igrača.

Komentari

komentar





You may also like