Turska postala druga zemlja na svijetu po brzini širenja COVIDa-19

Loše vijesti stižu iz Turske, nakon što je 11. ožujka u toj zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze COVIDom-19. Prema podacima od četvrtka, 16. travnja, koje je predočio turski ministar zdravstva Fahrettin Koca, ta je zemlja zauzela drugo mjesto na svijetu prema ritmu povećanja potvrđenih slučajeva oboljelih od COVIDa-19. U posljednja 24 sata zabilježen je 4 801 novi slučaj zaraze, čime Turska, gledano u globalnim razmjerima, zaostaje jedino za SAD-om, u kojemu taj broj iznosi 5 603 (info: Ahval Views).

Jučer je u Turskoj umrlo 125 osoba s dijagnozom COVID-19, čime je ukupan broj umrlih od koronavirusa u toj zemlji dostigao 1 643, izjavio je Koca.

Ranije je taj isti ministar kazao kako se razina epidemije u Turskoj stabilizira, međutim, predsjednik Turske medicinske udruge – TTB, prof.dr Sinan Adıyaman upozorio je kako je, za razliku od izjava Ministarstva, širina udara koronavirusa ostala nepoznata jer dijagnostički testovi imaju svega 55-60 posto točnosti, i da su mnogi pacijenti umrli sa simptomima COVIDa-19 ali nisu ušli u statistiku smrtnosti od toga virusa. Kazao je kako ta udruga dobiva informacije sa svih strana o tome da su brojevi novozaraženih i smrtnih slučajeva „puno veći“.

Prema posljednjim podacima, od jutra, 17. travnja, u Turskoj je potvrđeno ukupno 74 193 slučajeva oboljelih od koronavirusa, a 1 643 pacijenta su umrla. Na intenzivnom liječenju nalaze se 1 854 osobe.

 

 





Komentari

komentar

You may also like