“U povodu upozorenja Faktografa obavještavamo čitatelje kako ne postoje dokazi da je profesor Bing Liu ubijen zbog rada na Covidu-19”

Da u svezi koronavirusa COVID-19 ima previše toga kontroverznog, pa i sumnjivog, svjedoči i vijest o isto takvom ubojstvu američkog 37-ogodišnjeg profesora kineskog porijekla Bing Lua, koji se bavio proučavanjem koronavirusa u Sveučilištu Pitsburg (University of Pittsburgh). Vjerojatnog počinitelja ubojstva pronašli su mrtvog nedaleko od mjesta zločina, a navodno se, prema izviješću policije, sam ubio u svome automobilu.

Bing Liu u subotu je pronađen mrtav u svojoj kući zbog zadobivenih prostrijelnih rana na glavi, vratu, torzu i ekstremitetima. Istražitelji vjeruju kako su se žrtva i ubojica poznavali, a vrlo malom smatraju mogućnost kako se radi o rasnoj motiviranosti ubojstva tj. činjenici da je Bing bio žrtva zbog toga što je Kinez. Navedeno sveučilište, koje je šokirano ovim zločinom, navodi, kako je Liu bio izvanredan znanstvenik i da su se kolege obvezale nastaviti njegov rad. Oni su izjavili kako je „Bing bio na pragu vrlo velikog otkrića, povezanog s razumijevanjem staničnih mehanizama koji se nalaze u osnovi zaraze koronavirusom“.

Sve je ovo vrlo zagonetno s obzirom na motiv ubojstva tj. nemoguće je isključiti kako iza njega stoje znatno veće i ozbiljnije stvari nego poremećeni um ubojice. O tome svjedoči i američki medij People com koji se poziva na policiju. On, naime, navodi, kako su Binga, 2. svibnja našli mrtvog u njegovoj kući s mnoštvom prostrijelnih rana, da su okolnosti smrti izgledale zagonetno i da je policija pretpostavila kako je  zločin insceniran.

“U povodu obrazloženja Faktografa, portal Geopolitka News obavještava čitatelje kako je točna informacija da kolege sa sveučilišta u Pittsburghu opisuju Liua kao izvanrednog istraživača koji je “bio na rubu otkrivanja vrlo važnih saznanja” koja su trebala doprinijeti razumijevanju staničnih mehanizama infekcije Covidom-19. Međutim, policija ni nakon šest dana od njegovog ubojstva nije reterirala po pitanju svoje prvotne izjave. A ona glasi da su pronašli “nula dokaza” o povezanosti ubojstva s njegovim istraživanjima.

 

Komentari

komentar





You may also like