WHO odgovorio na američke izjave o umjetnom porijeklu COVIDa-19

Direktor programa za izvanredna stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  dr Michael J. Ryan izjavio je kako su objave američke strane o umjetnom porijeklu koronavirusa – spekulacije.

Podsjećamo kako je američki čelnik Donald Trump optužio Kinu da je u situaciji s pojavom koronavirusa COVID-19  „učinila grešku i pokušala je sakriti“, i kako SAD razmatraju verzije, o tome, da je virus nastao u wuhanskom laboratoriju. Također je zaprijetio Kini posljedicama ukoliko se potvrdi da je dozvolila širenje toga virusa. S druge strane kinesko MVP naglašava kako je Peking od samoga početka zauzeo otvoren i kooperativan stav oko epidemije.

Ryan je kazao kako WHO od američke strane nije dobio nikakve podatke koji bi se odnosili na moguće porijeklo koronavirusa. WHO se oslanja na provjerene podatke i želio bi dobiti bilo kakvu informaciju koja se odnosi na javno zdravstvo i koja je nužna za buduću kontrolu, kazao je Ryan, dodavši slijedeće. „Ako takvi podaci i dokazi postoje, vlada SAD-a će odlučiti hoće li ih podijeliti i kada će to učiniti. Ali WHO-u je složeno u ovom slučaju raditi u informacijskom vakuumu.“

Voditeljica odjela za izvanredne bolesti WHO-a američka epidemiologinja Maria Van Kerkhove ponovo se pozvala na stavove stručnjaka, koji smatraju kako je koronavirus životinjskog porijekla. „Što mi moramo doznati, jest prijenosnu kariku. Životinju, koja je bila inficirana šimišem, a potom zarazila čovjeka u prvim slučajevima. To je vrlo važno doznati s položaja javnog zdravstva, kako bismo mogli spriječiti povratnu pojavu“, kazala je Kerkhove.

Prema genetskom porijeklu COVID-19, a također i drugi koronavirusi, svi potječu od šišmiša, kazala je američka epidemiologinja iz WHO-a i dodala kako su prijenosnici za bliskoistočni respiratorni sindrom bile deve.
„Suglasno svim dokazima koje smo vidjeli, polazeći od svih posljedica koje postoje, ja smatram … da je taj virus prirodnoga porijekla. I mi trebamo naći prijenosnika i u tome podržavamo naše kolege u Kini“, kazala je epidemiologinja WHO-a  Maria Van Kerkhove.

Komentari

komentar

You may also like