Zapovjednik američke vojske: COVID-19 nije proizvod kineskih laboratorija!

Foto: news.usni.org

Čini se kako američka vojska ima drukčije mišljenje od dobrog dijela američkih političara kada je riječ o koronavirusu COVID-19 i njegovu porijeklu. Naime, vojska SAD-a smatra neuvjerljivima argumente koji idu u smijeru da je COVID-19 nastao u jednom od kineskih istraživačkih laboratorija, već smatra kako je on prirodnog porijekla (pogledaj video ispod teksta). Prije te izjave pojavila su se priopćenja kako su američki službenici prije dvije godine upozoravali na ugrozu sigurnosti u znanstveno-istrživačkom centru u Wuhanu – epicentru globalne pandemije koronavirusa.

„Proveli smo veliki broj istraživanja koji su omogućili pažljivo proučavanje toga virusa. Trenutačno (gore navedena verzija, op. GN.) nije uvjerljiva“, kazao je zapovjednik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley.

Nekoliko sati prije te izjave The Washington Post priopćio je kako su američki službenici, koji su posjećivali spomenuti kineski laboratorij, bili zabrinuti „neadekvatnim mjerama sigurnosti u laboratoriju u Wuhanu, gdje su se obavljala istraživanja koronavirusa na šišmišima“ i da su o tome u Washington slali dipomatske depeše.

Podsjećamo: posljednjih tjedana učestale su izjave visokih američkih dužnosnika poput predsjednika Donalda Trumpa i državnog tajnika Mike Pompea, u kojima se spomenuti virus uporno naziva „kineskim“ virusom, što izaziva gnjev službenog Pekinga koji smatra kako se radi o aludiranju da je COVID-19 umotvorina kineskih znanstvenika tj. da je umjetnog porijekla.

Općenito gledano, u SAD-u i Velikoj Britaniji počinje prevladavati teza o prirodnom porijeklu COVID-a-19, međutim, istodobno jačaju i politički stavovi o kineskom namjernom zataškavanju prikazivanja stvarnog stanja u svezi epidemije, navodnim lažnim izvješćima kineske vlade i neupozorenju ostatka svijeta o stvarnim razmjerima opasnosti od novog virusa. Zbog toga je jučer najavljena i službena istraga od strane američkog Senata, a sve su češće izjave i tipa kako Kina zbog svoga „grijeha“ čitavom svijetu mora isplatiti goleme financijske odštete (vidi poveznicu ispod linka s videom). U zaštitu Kine jučer je odmah stao ruski šef diplomacije Sergey Lavrov, kazavši kako su takve optužbe posve neutemeljene i neprihvatljive. Očito je kako “velika iga” oko COVIDa-19 tek počinje.





Zoran Meter: Senat zbog pandemije pokreće istragu protiv Kine iako je presuda već donešena





 

Komentari

komentar

You may also like