Zoran Meter: Politizacija znanosti: COVID-19 kao moćno geopolitičko oružje

U svijetu postoji duboko neslaganje oko nastanka koronavirusa COVID-19, kako u znanstvenim tako i u političkim krugovima. I dok jedni preferiraju njegovo umjetno porijeklo, drugi smatraju kao je on proizvod majčice prirode. Tako smo danas već objavili najnoviju vijest iz Francuske, o tome, da je tamošnji poznati znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade, profesor Luc Montagnier, navodno znanstveno dokazao umjetno tj. laboratorijsko porijeklo COVIDa-19, koji je, kako kaže, nastao kao rezultat pokušaja proizvodnje cjepiva protiv virusa AIDS-a, što potvrđuje prisustvo elemenata virusa HIV-a u njegovom genomu, koji čak ima i elemenata «klice malarije», kao i to da karakteristike novog koronavirusa nisu mogle nastati  prirodnim putom (vidi link ispod teksta).

Međutim, posve suprotno mišljenje iznio je američki znanstvenik dr Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID). On tvrdi kako verzija o umjetnom porijeklu koronavirusa nema nikakve stvarne utemeljenosti. Fauci je 17. travnja, na brifingu u Bijeloj kući, izjavio kako su, nedavno, visokokvalificirani virolozi proučili genetske karakteristike novog koronavirusa i usporedili ih s genomom virusa kojima se inficiraju šišmiši.

„Mutacije, koje bi bile potrebne za dobivanje takvog virusa kojega mi imamo sada, u potpunosti odgovaraju prelasku sa životinje na čovjeka“, zaključio je Fauci. Ovdje bih podsjetio kako se prije nekoliko dana i najviši američki vojni vrh, kroz riječi zapovjednika združenog stožera OS generala Marka Milleya, izjasnio o prirodnom a ne laboratorijskom porijeklu COVIDa-19 i da je upravo takvo mišljenje sada dominantno unutar američkog i britanskog državno-političkog miljea.

Iz svega navedenog, kao i zbog sve učestalijih političkih optužbi i protuoptužbi uz već poznati izostanak istinske globalne solidarnosti, vidljivo je kako je umjesto međunarodne znanstvene suradnje danas  na djelu, zapravo, ne međusobna konkurencija (što bi donekle bilo i razumljivo s obzirom na utrku oko pronalaska cjepiva ili lijeka koja sa sobom onda redovito donosi i goleme financijske benefite farmaceutskim tvrtkama koje ih se najprije „dočepaju“), već klasična politizacija znanosti u geopolitičke i(li) vojne svrhe tj. korištenje COVIDa-19 kao novog moćnog oružja protiv suparničke strane. Jer ulozi su golemi: SAD (Senat) upravo pokreće službenu istragu protiv Kine sumnjajući kako je upravo ona odgovorna za nastalu pandemiju, pričemu poziva međunarodnu zajednicu da mu se pridruži u osudi Pekinga ali i da, eventualno (nakon dokazivanja kineske krivnje za navodno lažno i nepravovremeno prikazivanje stvarnog stanja s COVIDom-19), zajednički zatraže financijske kompenzacije za sveukupne štete koje su nastale po svjetsko gospodarstvo. A ti bi iznosi, naravno, bili golemi. U američkim se medijima čak čuju glasovi i o mogućoj potrebi pljenidbe kineskih aktiva pohranjenih u različitim međunarodnim i nacionalnim financijskim institucijama različitih država (Fox News). Pritom je svima jasno kako Peking na takve poteze sigurno ne bi ostao ravnodušan i kako bi u najmanju ruku došlo do nove velike svjetske krize i, u najblažoj varijanti, vjerojatne nove duboke podjele svijeta koja sada nikome ne treba s obzirom na ionako paralizirano globalno gospodarstvo koje se bez međusobne suradnje teško može oporaviti. A ispražnjenim državnim riznicama još bi samo trabala neka nova dramatična utrka u naoružanju ili, ne daj Bože – neki novi svjetski rat.

Iz navedenog francuskog i američkog primjera obraćanja uglednih znanstvenika domaćoj i međunarodnoj javnosti, vidljiva je još jedna ključna razlika: i dok ugledni francuski nobelovac samostalno iznosi najnovije rezultate istraživanja COVIDa-19 koje je dokazao znanstvenim metodama (ne iznoseći svoje zaključke iz, primjerice, Elizejske palače u nazočnosti predsjednika Emmanuela Macrona), njegov američki kolega to isto čini upravo unutar najviše američke institucije izvršne vlasti – Bijele kuće. Štoviše, u nazočnosti samog predsjednika Donalda Trumpa, koji je tom istom prigodom izjavio kako SAD provode istragu čiji je glavni cilj pojašnjenje porijekla koronavirusa. Sami prosudite tko u ovom smislu, vezano uz pandemiju, danas najviše politizira znanost.

A konačno i jedinstveno mišljenje svjetskih znanstvenih krugova o porijeklu novog koronavirusa (ukoliko, naravno, do njega ikada i dođe), itekako bi bilo bitno u smislu utvrđivanja stvarne krivnje ove ili one strane za nastalu pandemiju, naravno, ukoliko ona uopće i postoji. Do tada će (a to će vjerojatno biti još dugo), za jedne, glavni krivci za pojavu COVIDa-19 biti mega-države i njihove isto takve korporacije i znanstveno-istraživački centri zbog mutnih geopolitičkih interesa, a za druge – majčica priroda i loša reakcija onih koji su u čitavoj ovoj krizi trebali reagirati bolje a nisu.





(Video) Nobelovac prof. Luc Montagnier dokazuje: COVID-19 posljedica laboratorijske nezgode

 





Komentari

komentar

You may also like