Ulaganje u toplinski sustav grada Osijeka: HEP Toplinarstvo provodi EU projekt vrijedan 79 milijuna kuna

HEP-Toplinarstvo predstavilo je na uvodnoj konferenciji projekt „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijun kuna, od čega 46,01 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020”.

Projekt HEP-Toplinarstva podržalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao kapitalni projekt u energetskom sustavu Osječko-baranjske županije, koji će stvoriti preduvjete za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u gradu Osijeku, a samim time zadovoljenja toplinskih potreba za više od 11.500 krajnjih kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, HEP-Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. Na taj način povećat će se sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka.

Završetkom projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66% na 6,58%, što će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6.151 MWh te posljedično smanjenja emisije ugljičnog dioksida u iznosu 4.378 tona godišnje. Od ukupno 4,4 kilometara spojnog vrelovoda, u 2021. godini zamijenit će se 300 metara.

U 2022. godini zamijenit će se 3,5 kilometara, a preostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kada projekt i završava. Više informacija o projektu „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“ građani Osijeka i zainteresirana javnost mogu saznati na internetskim stranicama projekta: www.vrelovod-osijek.com.hr.

Komentari

komentar
You may also like