AFRIČKI SMRTONOSNI KOKTEL VIRUSA

Prema WHO-u, Afriku sve više pogađa novi koronavirus pa se mora « pripremiti za najgore ». COVIDom-19 kontaminirano je 46 zemalja, od kojih neke bilježe nagli rast broja oboljelih. 28. ožujka, potvrđeno je 2 500 slučajeva , a 75 osoba je preminulo, od čega 42 u Egiptu i Alžiru (više od 50%). Gotovo 50% (1 170) zahvaćenih pandemijom je iz bogate  Južne Afrike, koja, međutim, broji samo jednu preminulu osobu. Uspoređivanje ovih statistika, pristiglih iz nerazvijenog svijeta, s onima iz razvijenog, moglo bi nas dovesti do zaključka kako su « ciljne skupine » koronavirusa gospodarski najrazvijenije države svijeta. Međutim, je li COVID-19 uistinu « komunist » ?

Istina, širenje virusa prvo je zabilježeno u kineskoj kvazikomunističkoj citadeli. Ali Kinezi tvrde kako to ne mora značiti i da je kineskog porijekla te za njegovu introdukciju u Kinu optužuju Amerikance.  Najviše sumnji u selektivno djelovanje COVIDa-19 izazvale su vijesti prema kojima on « zaobilazi » Afriku – kontinent  koji posljednjih godina s Kinezima ima življu gospodarsku suradnju nego ikada prije u povijesti. Stoga kruže teze kojima se pokušava objasniti ova prividna iznimka: virusu ne odgovara klima, genetika Afrikanaca, ili demografija (Covid-19 ubija uglavnom starije osobe, a Afrika je mlada …). Niti jedna od njih nije znanstveno potvrđena, ali ostaje činjenica da je virus na kontinent stiglao kasnije i da epidemija još nije uzela maha.

Direktor operacija nevladine organizacije ALIMA (koja je intervenirala prilikom suzbijanja ebola epidemije), dr. Moumouni Kinda ima svoju viziju problema: « Koronavirus uglavnom pogađa ljude koji putuju zrakoplovom. Dakle, ne najsiromašnije, nego ljude koji imaju pristup informacijama i koji znaju da bi trebali prijaviti svoje simptome. Da se virus pojavio u nekoj siromašnoj i nepristupačnoj zoni, svijetu bi trebalo neusporedivo više vremena da se mobilizira. » (jeuneafrique) Kao i mnogi njegovi kolege, i ovaj liječnik, specijaliziran za humanitarne misije i hitne intervencije, s određenom dozom ogorčenja promatra medijatizaciju i međunarodnu mobilizaciju oko koronavirusa: « Šteta je da se isto ne događa kada bi trebalo iskorijeniti malariju ili pothranjenost, što internacionalne organizacije sve manje financiraju, pa se Sahel nalazi u vrlo problematičnoj sigurnosnoj situaciji. Mobilizacija oko koronavirusa ne smije biti na uštrb borbe protiv onih bolesti koje u Africi ubijaju više ljudi od njega ! »

Dakle, doktor Kinda potvrđuje da je registracija broja oboljelih i umrlih u Africi nepouzdana. A sve to s obzirom na nerazvijenu infrastrukturu, siromaštvo i izoliranost brojnih afričkih regija, u uvjetima mobilnosti Afrikanaca u potrazi za boljim životom. O tome najbolje govori najveći broj potvrđenih slučajeva oboljenja u Južnoj Africi, koji više odražava učinkovitost južnoafričke dijagnostike – kompatibilne s europskom, negu veću izloženost koronavirusu zbog razvijenosti. Najniža smrtnost na jugu Afrike svjedoči o tamošnjoj kvaliteti zdravstvene zaštite.

Između bogatijeg afričkog sjevera i juga, prostire se nepregledan prostor kojim haraju epidemije na koje je ostatak svijeta već i zaboravio. Lokalne su populacije navikle suočavati se s njima, što ih čini spremnijima za borbu protiv koronavirusa. Iako im preokupacije nisu iste. Tako npr. trenutačno,  više od COVIDa-19, zabrinjava ih nestašica lijekova protiv malarije, nastala zbog njihova korištenja u liječenju oboljelih od koronavirusa ; ili znatno veći  kontaminacijski kapacitet dobro im poznatih virusa (npr. virusa denge kojim jedna osoba zarazi njih 11, za razliku od covida-19. koji ih zarazi dvije). Razvili su i opasnu adikciju – bolest ovisnosti o pomoći razvijenog svijeta. A ovaj zadnji, danas je zaokupljen « krajem ultra liberalnog financijskog kapitalizma » – čije krize priječe gospodarski rast,  te se sve manje bavi eradikacijom zaraznih bolesti u Africi. Stoga se na « crnom kontinentu »  dogodio susret između srednjevjekovnih i novodobnih virusa – afrički smrtonosni koktel virusa. Evo njegova sastava :

USPOREDBA SMRTNOSTI OD VIRUSA PRISUTNIH NA AFRIČKOM KONTiNENTU (postotak umrlih u odnosu na ukupan broj oboljelih, korišteni podaci WHO-a)

 

Komentari

komentar

You may also like