Američki liberali pripremaju revoluciju i rušenje ustava

Strah od Trumpova naslijeđa i konzervativizma

Američki liberali trenutno su vrlo uznemireni, pa čak i prepadnuti. Boje se kršćansko-konzervativne kontrarevolucije protiv liberalnih vrijednosti koje su se u američkom društvu proširile iza „ludih 60-ih“ godina prošlog stoljeća.

Smatraju kako konzervativci, čiju zastavu trenutačno nosi predsjednik Donald Trump, namjeravaju ukinuti pravo žena na abortus uvedeno još 1973. i istospolne brakove uvedene 2015.

Ovako je u opširnom uvodniku prestižnog tjednika Financial Times Magazina napisao Edward Luce, urednik za Ameriku, koji je na Sveučilištu u Oxfordu diplomirao ekonomiju, politiku i filozofiju.

Braneći svoju viziju uređenja američkog društva liberali, ističe Luce, namjeravaju provesti politički udar protiv kršćanskih konzervativaca pri čemu neće prezati od secesije pojedinih dijelova Amerike, od političkih manipulacija u američkom senatu te, ako bude potrebno, od rušenja stoljetnog američkog ustava.
„Opasno“ kršćanstvo

Povod za ovu revoluciju je konzervativna sutkinja Amy Coney Barrett koju su predsjednik Donald Trump i Republikanska stranka u američkom Senatu uspjeli s 52 glasa za i 48 glasova protiv imenovati u Vrhovni sud. Njeno imenovanje, smatraju američki liberali, moglo bi ojačati kršćanske konzervativce koje liberali smatraju društveno opasnima.

Zato ne treba čuditi što Amy Coney Barrett liberalima izgleda kao opasna religiozna konzervativka, koja, kako smatraju, „na svakom koraku zaustavlja širenje ženskih prava“. Uz to liberali vrlo opasnim smatraju što je ona članica karizmatične organizacije, uglavnom katoličkih laika čije se ime na hrvatski može prevesti kao „Ljudi od molitve koji slave Boga“, koju američki mediji manje-više proglašavaju sektom.

U svemu liberalima najviše smeta što sutkinja Barett podržava tradicionalnu, nominalno patrijahalnu, viziju obitelji. Zato njenu vrhunsku i besprijekornu profesionalnu karijeru smatraju krinkom buduće konzervativne revolucije koja bi se mogla odvijati kroz agencije federalne vlade u Washingtonu.

Naime, ulazak sutkinje Coney Barrett u vrhovni sud značio bi da će konzervativci u toj instituciji imati većinu 6:3 koja bi im omogućila jače isticanje kršćanskih vrijednosti u američkom društvu.

Ovakvo stanje stvari mnoge je liberale navelo da počnu razmišljati o rušenju drevnog američkog ustava koji je s 233 godine monumentalni živući ustav jedne demokratske republike.

Liberali ruše ustav
Naime, mnogi liberali, poglavito liberalno orijentirani pravni stručnjaci, smatraju kako američki ustav nije nikakva povijesno-politička svetinja nego vrlo zastarjeli dokument, napisan u vremenima kada nije postojala masovna demokracija kakvu danas ima Amerika. Zato se neki zalažu za odbacivanje ovog „zastarjelog“ ustava i pisanje sasvim novog ustava koji bi odgovarao Americi u 21. stoljeću.

Iza ovakvih stavova, koji piscu ovih redaka izgledaju kao ekstremizam, krije se liberalna pravno-politička računica oko Vrhovnog suda.

Naime, računajući da je poraz Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima idući tjedan gotova stvar američki liberali vjeruju da bi Joe Biden mogao, koristeći predsjedničke ovlasti, u Vrhovni sud imenovati šest dodatnih liberalnih sudaca čime bi stvorio liberalnu većinu od 9:6.

Uz to, Biden bi „liberalnu stvar“ mogao ojačati i stvaranjem novih saveznih država, koje bi, vjeruje se, izglasovale liberalne senatore iz redova Demokratske stranke.

Ako sve to ne „upali“ američki liberali u planu imaju i poticanje secesionizma, odnosno raspada današnje Amerike.

Raspad Amerike

Primjer takvog secesionizma je vrlo stari projekt Republike Kaskadije, koja bi trebala obuhvatiti Kaliforniju i zapadnu obale Amerike te dio američkog srednjeg zapada. Prema zamisli liberala ova bi republika svoju nezavisnost postigla miroljubivo i bez američkog građanskog rata, na način kako su npr. nezavisnost postigle Slovačka i Češka, Norveška i kako će u skoroj budućnosti nezavisnost postići Škotska.

Projekt Republike Kaskadije, koja na prvi pogled izgleda kao neozbiljna politička avantura, autora ovih redaka podsjeća na sličan projekt koji dolazi iz redova američke rasističke desnice. Naime već desetljećima postoji projekt odvajanje „prave“, bjelačke Amerike iz koje bi se „izbacile“ savezne države na Pacifiku i Atlantiku, u kojima, prema mišljenju rasista, vladaju liberali i Afroamerikanci.

Nestabilna Amerika

Sve u svemu nakon predstojećih predsjedničkih izbora Ameriku vrlo vjerojatno čeka razdoblje političke nestabilnosti kojem smo svjedočili tijekom ove godine.

Naime, ako predsjednik Donald Trump osvoji još jedan mandat liberali će vrlo vjerojatno krenuti u medijsko-politički rat kako bi zaustavili rast konzervativizma.

Ako na izborima pobjedi Joe Biden liberali će njega ali i druge poluge vlasti iskoristiti za jačanje svoje vizije Amerike.

I u jednom i u drugom slučaju mogao bi stradati ne samo američki ustav nego i politička stabilnost Amerike.

 

Komentari

komentar

You may also like