Američko-EU rat: kako su i zašto „minirani“ srpsko-kosovski pregovori u SAD-u

Činjenica da je Specijalno tužiteljstvo Haškoga suda podignulo optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hashima Tachija svjedoči o rastućem raskolu između SAD-a i Europske unije, izjavio je Montgomery. On je siguran kako objava optužnice protiv kosovskog čelnika uoči njegovih pregovora s predstavnicima Srbije u Bijeloj kući, koji su se trebali održati u subotu, 27. lipnja, nije slučajnost. Radi se o pokušaju uništenja inicijative posebnog predstvanika američkog predsjednika po tom pitanju Richarda Grennela, navodi američki diplomat. „Nitko ne vjeruje kako je to slučajnost!“, kazao je Montgommery u intevjuu za Tanjug. Također naglašava kako sukob pozicija SAD-a i EU „jamačno neće dati mogućnost za pronalazak rješenja kosovskoga problema u skoroj budućnosti“.

Pritom diplomat odbacuje bilo kakve sumnje da se njegovi stavovi mogu shvatiti kao riječi koje bi išle u smjeru zaštite Tachija i drugih vođa kosovskih Albanaca, optuženih za ratne zločine protiv srpskog stanovništva.

Montgomery, naizgled, razmišlja logično ali tu još ima i drugih elemenata koji se itekako moraju uzeti u obzir. Ali prije toga bih ipak podsjetio kako je optužnica protiv Hashima Thachija i bivšeg predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija te niza