„Amerikanci moraju znati da je golemi ruski nuklearni arsenal pod stabilnom kontrolom“! Biden to ne shvaća

Vrlo zanimljiv, i nadasve aktualan tekst objavio je, dan uoči vanjskopolitičkog govora predsjednika SAD-a Josepha Bidena američki konzervativni medij The Washington Times, kojeg svakako vrijedi objaviti jer razumno ukazuje na nužnost drukčijeg pristupa katastrofalnim američko-ruskim odnosima. Posve je druga stvar hoće li on doprijeti do ušiju onih kojima je primarno i namijenjen, u što čisto sumnjamo, što je bilo i vidljivo u samom Bidenovom govoru.

Pod naslovom „Pogoršanje odnosa SAD-a i Rusije opasno je. Biden bi trebao zauzdati napetosti“, u tekstu WT otvoreno se progovara o veličini problema i naglašava kako je nedavno postignuti sporazum o produljenju ugovora o strateškom naoružanju između Washingtona i Moskve svakako blagodat za međunarodnu sigurnost, ali i da bi bilo naivno pomisliti kako su se time katastrofalni odnosi između dviju država popravili.

Medij dalje navodi kako  je u listopadu 2020. Biden jasno kazao kako je Rusija najozbiljnija prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, nakon izvješća da ta zemlja stoji iza širokog hakerskog napada na američku vladu. WT navodi kako Rusija stoji iza pojedinih hakerskih napada na Estoniju i Ukrajinu, ali da su ruske cyber-operacije u SAD-u tijekom američkih izbora 2016. bile prilično malog opsega i ne mogu se nazvati sofisticiranima.

Dalje se navodi kako treba prijeći s tih stvari na ozbiljne probleme, i u tom smislu WT podsjeća kako je 12. prosinca ruska nuklearna podmornica klase Borei lansirala četiri interkontinentalne balističke rakete (ICBM) iz Ohotskog mora u Bijelo more, na drugu stranu Rusije. Nije pretjerano reći da bi jedna takva podmornica u teoriji mogla okončati život Sjedinjenih Država u sadašnjem obliku, upozorava WT. Samo nekoliko dana ranije, ruske su snage rasporedile sva tri elementa nuklearne trijade, uključujući kopnene ICBM-ove i strateške bombardere Tu-160, pa WT konstatira da ti potezi svakako ukazuju na rusku paranoju.

Međutim, kaže dalje, jasno je kako nepotrebne provokacije Sjedinjenih Država i NATO saveza također pridonose pogoršanju napetosti s Moskvom. Vojske Sjedinjenih Država i Rusije vrlo su blizu jedna drugoj, i to na najmanje dvije krizne točke – u Siriji i na istoku Ukrajine.

“Ako sukob u Ukrajini eskalira na početku Bidenove administracije, tko onda može reći kako će (to sve) završiti?” – pita se washingtonski medij i zaključuje slijedeće:





“Amerikanci moraju znati kako je ogromni ruski nuklearni arsenal pod jedinstvenom, stabilnom i razumnom kontrolom, a ne u rukama rascjepkane države koja se suočava s građanskim ratom. Štoviše, stabilna i prosperitetna Rusija igrat će važnu ulogu u obnovi svijeta nakon gospodarske krize uzrokovane globalnom pandemijom”, zaključuje The Washington Times.

Dodali bismo: jedno su lijepe želje, a stvarnost nešto sasvim drugo.

Komentari

komentar





You may also like