Biden je Miloševiću rekao da je ratni zločinac, a na krizu u Jugoslaviji upozorio ga je hrvatski svećenik

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden, tada senator i istaknuti član odbora za vanjsku politiku, aktivno se angažirao protiv srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, zalažući se za ukidanje embarga na uvoz oružja, naoružavanje Armije RBiH i bombardiranje položaja srpskih snaga. U svojim je memoarima, pod nazivom Promises to Keep objavljenima 2007., posvetio četrdesetak stranica raspadu Jugoslavije i ratu u BiH.

 

Biden se u memoarima ne bavi srpskom agresijom na Hrvatsku, već ukratko ističe kako je “Hrvatska, uz pomoć svog starog saveznika Nijemaca, proglasila neovisnost“. Međutim, ističe kako ga je na krizu u Jugoslaviji upozorio neimenovani katolički svećenik, a riječ je, kako je pisao Večernji list, o Iliji Živkoviću, franjevcu rodom iz Kostrča kod Orašja, tadašnjem voditelju Hrvatske katoličke misije u Washingtonu. On ga je, piše Biden, posjetio u uredu kako bi mu ispričao o „groznim stvarima koje etnički Srbi čine u katoličkom svetištu u Međugorju“.

„Međugorsko svetište može se smatrati Lourdesom Bosne i pravoslavni Srbi nisu samo sprečavali pristup Hrvatima, oni su skrnavili svetište. Bojao se da će Srbi potpuno uništiti svetište, znao je za katolike u Bosni i Hrvatskoj koje ubijaju Srbi. Znao je da Milošević potiče Srbe na bijes. Bio je također prodoran, apelirao je na mene kao katolika. Bio sam takav pristalica Izraela, podsjetio me, a ovdje su ubijani katolici, pa zašto nisam obratio pozornost? Do trenutka kada me redovnik posjetio 1991., znao sam da se situacija u Jugoslaviji pogoršava, ali on mi je on usmjerio pozornost”, navodi Biden u svojim memoarima.

Biden je 1991. bio predsjednik pododbora za europske poslove vanjskopolitičkog odbora američkog Senata, pa je u njegov djelokrug spadala i Jugoslavija. Navodi kako su kolege senatori smatrali da je „alarmist“ jer je 1991. sazivao sjednice Senata zbog situacije u Jugoslaviji. Za Bidena nema dvojbe, za rat je kriva srpska ekspanzionistička politika i ekstremni nacionalizam pod vodstvom „bivšeg aparatčika komunističke stranke“ Slobodana Miloševića.

„Milošević je bio za ujedinjenu Jugoslaviju, sve dok ju Srbi kontroliraju“, ističe Biden u memoarima, dok ratnog zločica i vođu bosanskih srba Radovana Karadžića naziva „sirovim demagogom“ (churlish demagouge).





Biden u memoarima opisuje i užase u srpskim koncentracijskim logorima u BiH, poput Omarske, dok je dan pada Srebrenica za njega bio, kako navodi, “najtužniji dan u Senatu”.

Francuska i Velika Britanija ništa nisu učinili

Demokratski predsjednički kandidat posebno kritizira neprikladnost odgovora europskih sila na srpsku agresiju, kao i britansko te francusko podilaženje Miloševiću.





„Britanci i Francuzi, čiji je savez sa Srbima trajao generacijama, i dalje su držali, usprkos svim dokazima, da je u Jugoslaviji posrijedi građanski rat i da postoje zločini na obje strane“, piše Biden i pojašnjava kako je prema procjeni CIA-e srpska strana odgovorna za 90 posto zločina.

Europski su vođe „preferirali lakši način“, piše Biden, i sitiče da je to „u suštini značilo – pričaj i ništa ne radi“. „Dok je Zapad nastavljao pregovore, Milošević nije propustio poruku, da je cijena njegove agresije mala“, navodi Biden.

Biden također kritizira Bushevu administraciju jer je ocjenjivala kako je rat u BiH građanski rat, dok je Biden rezolutan kako je riječ o srpskoj agresiji na BiH, pri čemu navodi kako je, primjerice, Vojska Jugoslavije iz Srbije gađala Bratunac u istočnoj Bosni. Zato je Biden u travnju 1993. predložio zračne udare na položaje srpske artiljerije u BiH te na jedinice Vojske Jugoslavije u Srbiji koje sudjeluju u napadima na BiH. Također je pozvao na „rušenje svakog mosta“ uz rijeku Drinu budući da ih Milošević koristi za opskrbu srpskih snaga u BiH.

Biden: rekao sam Miloševiću da je zločinac, srpska oporba ponavlja njegovu ratnu propagandu

U Senatu je pak, ističe, srpsku stranu označio kao „zlikovce“ (villains) te je pozvao na ukidanje embarga na uvoz oružja koje naziva „perverzijom međunarodnih namjera“. Biden se također zalagao i za zračne udare NATO-a na položaje Vojske Republike Srpske (VRS), dok Miloševića naziva „ratnim zločincem i masovnim ubojicom“

U siječnju 1993. Cyrus Vance i lord David Owen izradili su mirovni plan za okončanje rata u Bosni i Hercegovini po kojemu bi BiH bila podijeljena na 10 teritorijalnih  po etničkom načelu, od kojih bi po tri pripale svakom konstitutivnom naroda, a deseta bi jedinica bilo Sarajevo sa širom okolicom, kao demilitarizirana zona i sjedište vlade. Taj su prijedlog prihvatili hrvatska i bošnjačka strana, ali su ga odbili bosanski Srbi (iako je Milošević bio za prihvaćanje pijedloga). Biden kritizira taj plan jer bi „nagradio agresora“.

Biden 7. travnja 1993. stiže u Zagreb, od kuda putuje u tuzlanski izbjeglički kamp, a potom u Beograd kako bi se sastao s Miloševićem. Prvo se u Beogradu, pod posredstvom američkog veleposlanstva, sastaje s grupom Miloševićevih kritičara, na čelu s Vukom Draškovićem. O njima Biden također nema najbolje mišljenje.

„Mrzili su Miloševića, ali su ipak bili srpski nacionalisti i čak su ponavljali (propagandne, op. a.) priče o Muslimanima u Bosni koji vješaju mrtve srpske bebe“, piše Biden i ističe kako „nijednom nisu iznijeli argument da je Milošević loš zato što ubija Muslimane“.

Potom se sastao s Miloševićem za kojega navodi da puno laže, da ističe kako nema vezu s vodstvom bosanskih Srba te da drugi čine zločine nad Srbima, a ne obrnuto.

„Mislim da ste ratni zločinac i da bi trebali biti osuđeni kao takav“, poručio je Biden Miloševiću na sastanku.

Biden posjetio opkoljeno Sarajevo 1993.

Biden je 1993. posjetio opkoljeno Sarajevo gdje se sastao s čelnicima Republike BiH. „Tako je morao izgledati Drugi svjetski rat“, piše Biden, evocirajući uspomenu na dolazak u ratno Sarajevo.

Biden sa svojim savjetnikom John Ritchom u zagrebačkoj zračnoj luci prije polaska za Sarajevo 1993., izvor. Wikimedia Commons

 

Biden navodi (neispravno) kako je „bosanska vojska“ (bosnian army), odnosno Armija RBiH, „poput vlade bila muslimanska, hrvatska i srpska“ te da su Srbi činili 28 posto vojnika “bosanske vojske”.

U Sarajevu daje intervju Oslobođenju u kojemu izjavljuje da je Milošević ratni zločinac. Biden posebno afirmativno govori o Harisu Silajdžiću, ministru vanjskih poslova, a potom premijeru Republike BiH i Federacije BiH.

Za Silajdžića, budućeg člana predsjedništva, navodi kako je „tako elegantan čovjek, tako pristojan i tako miran“.

Komentari

komentar

You may also like