Bivši glavni analitičar CIA-e i savjetnik Cheneyja: „Rusi su nam slali signale, ali ih nismo razumjeli“

Rusija je pokazala spremnost za traženje diplomatskog rješenje u Ukrajini

George Beebe, bivši je glavni analitičar CIA-e za Rusku Federaciju i posebni savjetnik potpredsjednika Richarda Cheneyja za Rusiju i Euroaziju u administraciji Georga Busha mlađeg. Sada radi u Centru za nacionalni interes (bivši Nixonov centar). Taj iskusni profesionalac i publicist, koji nije nikakav „mekušac“ već bivši savjetnik ponajvećih američkih „jastrebova“ dao je intervju za francuski medij Le Figaro na temu američko-ruskih odnosa i pregovora.

George Beebe kaže kako mnogi analitičari Rusiju uspoređuju s bivšim SSSR-om. Prema ovom tumačenju, koje je posebno rašireno u Sjedinjenim Državama, djelovanje Vladimira Putina usmjereno je na konfrontaciju s demokratskim zemljama, kaže Beebe i dodaje slijedeće: „Mislim da je ovo temeljna analitička pogreška. Umjesto toga, Rusija je tradicionalno fokusirana na vlastitu sigurnost.“

Pri tom podsjeća kako je Rusija kroz svoju povijesti više puta napadana, što je čini iznimno osjetljivom na ovaj rizik i da su zato oduvijek pokušavali uspostaviti maksimalnu udaljenost između svog teritorija i neprijatelja…

Beebe dalje kaže kako „nas fokusiranje na ideološko suprotstavljanje demokracija autoritarizmu dovodi do pogrešnih percepcija“ i da to Zapad čini osjetljivim na manipuliranje. „Konkretno, nama manipuliraju ukrajinske nacionalističke skupine koje se rijetko vode demokratskim razmišljanjima“. U tom kontekstu gleda i na Gruziju čiji je predsjednik Saakashvili 2008., dobivši američku vojnu pomoć za koju se smatralo da će biti sredstvo za odvraćanje Rusije, krenuo u vojni pokušaj vraćanja separatističke Južne Osetije zbog čega je „počeo rat (s Rusijom, op.GN.) koji nije bio planiran“.

„Nadamo se da smo naučili lekciju. Postoji opasna razlika između naše percepcije i stvarnosti, a postoji i veliki rizik da će nepromišljene akcije izazvati vojni odgovor Rusije“, kazao je iskusni američki obavještajac i savjetnik bivšeg potpredsjednika Cheneya.





Što se tiče Ukrajine, kaže kako opasnost leži u nacionalističkim skupinama koje nisu vođene vlastima. Pri tom sumnja da će Rusija ići u vojnu operaciju bez prethodnih provokacija. Naravno, postoji mnogo opasnih scenarija za razvoj događaja, „od kojih svaki može dovesti do sukoba“.

Beebe kaže kako se ne može zanemariti klasična sigurnosna dilema prema kojoj  jedna strana poduzima obrambene mjere kako bi osigurala vlastitu sigurnost, ali protivnik te mjere opreza doživljava kao prijetnju i zauzvrat poduzima mjere koje on sam smatra obrambenim. Smatra da se „takva opasna dinamika događa u Ukrajini“.

„Putin vjeruje da je pokušao i diplomacijom i uvjeravanjem kako bi osigurao da drugi uzmu u obzir njegove interese. Došao je do zaključka da mu nije preostalo ništa drugo nego pribjeći prijetnji uporabom vojne sile kako bi bio saslušan. Ovo je opasna kombinacija i ne bih volio da ovaj nesporazum dovede do rata“, navodi dalje u intervjuu.





Također podsjeća i na „analogiju s kubanskom raketnom krizom 1962.  I kaže da su tada SAD i SSSR „uspjeli izbjeći rat ne povlačenjem crvenih linija o kojima se ne može pregovarati, već sporazumom: u zamjenu za povlačenje ruskih raketa s Kube, pristali smo ukloniti rakete Jupiter iz Turske i Italije“. „Kritičari bi mogli reći da je to bila politika pomirenja prema SSSR-u. Ali radije, bio je to diplomatski uspjeh koji je spriječio nuklearni rat“, navodi bivši analitičar CIA-e zadužen za Rusku Federaciju.

Na upit novinara može li se pregovorima izaći iz krize, Beebe kaže kako su im Rusi „neprestano slali signale koje mi nismo razumjeli“, poput onih negativnih koji se odnose na raspoređivanje snaga na granici ili prijama Ukrajine u NATO ili vojno partnerstvo s tom zemljom – što je za Rusiju neprihvatljivo. Ona je te poruke „slala raznim kanalima, uključujući i govore samog Putina“.

„Drugi signal koji smo zanemarili bilo je testiranje ruske protusatelitske rakete u studenom prošle godine. Ovaj test i njegovo vrijeme nisu bili slučajni. Time su nas htjeli podsjetiti koliko smo ovisni o svemiru, i vojno i civilno. Pokazalo nam se da je Rusija sposobna napasti naše satelite. Moskva nam je pokazala svoju odlučnost“, navodi Beebe.

Pri tom podsjeća kako je bilo i pozitivnih signala sa strane Moskve i u taj kontekst stavlja rusku ponudu i spremnost za početak izravnih pregovora i traženje diplomatskog rješenja, što je znak „kako postoji mogućnost deeskalacije“.

 

Komentari

komentar

You may also like