Borrell konačno progovorio: Ministri vanjskih poslova EU podržavaju Francusku oko AUKUS-a

Šef diplomacije EU Josep Borrell kao da je pročitao našu jučerašnju analizu, u kojoj smo, između ostalog, kritički ukazali na ponovni nedostatak toliko javno proklamiranog zajedništva unutar EU (kako je to bilo i na početku koronakrize s Covidom-19 kada su se sve zemlje začahurile u svoje granice), jer je Bruxelles ostavio Francusku „jedan na jedan“ pred prošlotjednim anglosaksonskim udarom u svezi novog trojnog pakta AUKUS. Naime, nakon gotovo 5 dana šutnje, Borrell se konačno oglasio, kazavši kako su ministri vanjskih poslova zemalja EU izrazili solidarnost s Francuskom u svezi, od strane Australije raskinutog ugovora o izgradnji podmornica za njenu pomorsku flotu.

Je li Borrell to učinio zbog one „ne laje pas zbog sela nego zbog sebe“ ili iz stvarnih pobuda – zanesen europskim vrijednosnim načelima – manje je važno. Drugim riječima, nije važno je li to učinio iz želje da sačuva potencijalne benefite EU u Indo-Tihooceanskoj regiji koji su sada došli u pitanje, ili mu je primarna zaštita poslovnih i geopolitičkih interesa jedne od najvažnijih članica EU, već je jedino važno da će Borellovim riječima (objavljujemo ih odmah ispod)  službeni Pariz sada sigurno biti zadovoljan. Ako već ne u smislu konkretike, jer one će teško bilo što promijeniti po pitanju razvrgavanja spomenutog sporazuma o izgradnji podmornica od strane Cambere, ono barem u spoznaji kako Francuska više nije samostalno isturena na novoj unutarnjoj „bojišnici“ s prekooceanskim saveznicima i partnerima. Njih je Pariz već ionako vodio previše, bez bilo kakve potpore Bruxellesa ili pak Njemačke kao najjače karike Europske unije.

Dovoljno je podsjetiti na oštre verbalne sukobe francuskog i turskog predsjednika Emmanuela Macrona i Recepa Tayyipa Erdogana oko Libije, Cipra, Grčke, islamističkog terorizma u Francuskoj i sl. Potpore Macronu nije bilo niti od ključnih europski država niti iz Washingtona. Je li, onda, ovo, neki znak promjene ili samo politička deklarativna izjava – ugodna za „uši“ Francuza i građana Unije u cjelini prerano je za reći. U današnjem svijetu, jednostavno, više ništa nije niti sigurno niti nemoguće.

Evo što je kazao Josep Borrell (kojeg citira FP), nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU na marginama UN-a:

“Ministri su pokazali jasnu solidarnost s Francuskom. Ova izjava (o podmornicama) u suprotnosti je s pozivima na tješnju suradnju s EU-om u Indo-pacifičkoj regiji.”

Podsjećam kako je Australija, u partnerstvu s Velikom Britanijom i Sjedinjenim Državama oko stvaranja novog vojnog trojnog pakta AUKUS, najavila povlačenje iz sporazuma o gradnji podmornica za svoju flotu s francuskom tvrtkom Naval Group. Sporazum od 56 milijardi eura, u Francuskoj nazvan “poslom stoljeća”, zahtijevao je proizvodnju 12 jurišnih podmornica klase Barracuda.
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian tu je odluku Australije nazvao “nožem u leđa”, dok je Clément Bonne, državni tajnik francuskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio da bi Europa trebala ojačati svoju stratešku autonomiju i obranu nakon incidenta s Australijom.

Z. Meter: Anglosasi liječe „Napoleonov kompleks“ Francuza: ne glumite veličinu kad ste mali

Komentari

komentar

You may also like