Borrell o odnosima s Rusijom. Hoće li se EU pretvoriti u “vojnu krajinu”?

Mlade članice EU nikako da počnu razmišljati svojom glavom. Njihove političke elite ili za to nemaju mogućnosti, ili su nesposobne sagledati širu sliku stvari i spoznati tko je i kakvu to ulogu njima namijenio

Zemlje EU vjeruju da nije potrebno pogoršavati odnose s Rusijom nakon diplomatskih skandala s Češkom i Bugarskom, izjavio je povjerenik EU za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova 27 zemalja EU u Bruxellesu.

“Ponovno smo potvrdili snažnu potporu Češkoj i Bugarskoj, ali sve se zemlje slažu kako nema potrebe za nastavkom eskalacije napetosti s Rusijom”, izjavio je Borrell.

Tako je povjerenik EU odgovorio na pitanje novinara, o tome, namjerava li EU protjerati ruske diplomate na zahtjev Češke.

Podsjećam kako će se o odnosima EU i Rusije razgovarati na summitu EU 25. svibnja u Bruxellesu. Tada bi se trebale odrediti daljnje smjernice tih odnosa sa strane EU. Borrell je jučer kazao slijedeće: “Za sada na dnevnom redu EU ne postoji namjera za nastavak eskalacije protjerivanjem diplomata.” 

Međutim, hoće li tako i ostati, i hoće li se Bruxelles odlučiti na nešto drugo – oštrije , ili će „stati na loptu“ i pokušati smiriti strasti znat će se tek nakon spomenutog summita.





Ali što reći za Češku i druge zemlje tzv. istočnog krila EU? One su tu, očito, da žrtvuju svoje odnose s Rusijom u ime “viših ciljeva” Zapada. Jer načelna potpora EU njima, bez praćenja njihovih konkretnih poteza koje su poduzele protiv Rusije i na isto pozvale ostale zemlje članice,  upravo je to – samožrtvovanje.

One su protjerivanjem ruskih diplomata (nedugo nakon što je to isto najavio i američki predsjednik Joe Biden kroz nove sankcije SAD-a protiv Rusije) ostale i bez svojih diplomata u RF, a Češka, koja je i počela ovu “veliku igru” nedavnim optužbama protiv Rusije za njenu umiješanost u eksploziju privatnog skladišta oružja u Vrbetici 2014. g. vjerojatno ostaje i bez unosnih poslova koje ostvaruje na ruskom tržištu. Za sada će to Prag osjetiti prije svega u turističkom sektoru (Rusi su jedni od najvažnijih gostiju u Češkoj, poglavito u njenoj top destinaciji Karlovim Varima), a kako se odnosi na relaciji Prag-Moskva nalaze “u slobodnom padu”, u pitanju mogu biti i češke unosne investicije na ruskom tlu, poput one o proizvodnji lokomotiva i td.

Male, ili bolje reći mlade članice EU nikako da počnu razmišljati svojom glavom. Njihove političke elite ili za to nemaju mogućnosti, ili su nesposobne sagledati širu sliku stvari i spoznati tko je i kakvu to ulogu njima namijenio. Ako je to uloga Zapadne “vojne krajine” tj. njihovo pretvaranje u golemu vojnu utvrdu s neprobojnom bodljikavom žicom oko sebe, u kojoj će se nalaziti američko suvremeno naoružanje i na koje će biti naciljane ruske nuklearne rakete, tada bi to svojim građanima trebale i otvoreno reći. Možda ipak čekaju spomenuti 25. svibnja, u nadi da će se u “vojnu krajinu” pretvoriti i čitava EU? Ali što ako do toga ne dođe? Hoće li tada same, kao i toliko puta u povijesti, ostati na “ruskoj fronti jedan na jedan” i iscrpljivati svije razvojne i demografske kapacitete do krajnosti, dok će, zauzvrat, s bogatog stola Zapada dobivati mrvice.





 

Komentari

komentar

You may also like