Britanski medij: EU je licemjerna i izdajnička prema SAD-u jer ne želi u sukob s Kinom i Rusijom

Više od polovice ispitanika u Europi uvjereno je da je politički sustav Sjedinjenih Država narušen. U ovom su pitanju Britanci vodeći: 81 posto ispitanih sigurno je da američki politički sustav ne radi ispravno. Ovo mišljenje dijeli 71 posto Nijemaca, 71 posto Danaca, 68 posto Nizozemaca i 67 posto Šveđana, navodi se, između ostalog, u, prema EU – vrlo kritičkom članku britanskog medija The Spectator zbog navodnog europskog  okretanja leđa SAD-u.

America’s Fake European Friends

Tako britanski medij navodi da SAD u Europi ostaje bez prijatelja (osim u Velikoj Britaniji), i u tom smislu čak i poziva na razumijevanje politike Donalda Trumpa koji je snažno kritizirao EU. Štoviše, autor zaključuje kako, u konačnici, „Donald Trump nije problem. Problem su Europljani“. U istom se tekstu snažno kritizira i njemačka kancelarka Angela Merkel, za koju navodi kako će uskoro napustiti dužnost savezne kancelarke ali da je i dalje (na njegovu žalost, op. GN.) najutjecajnija europska političarka.

Svoju kritiku Angele Merkel potkrepljuje i slijedećim riječima: „Na pitanje o sukobu između Sjedinjenih Država i Kine, sve više totalitarne sile koja nema simpatije za europski svijet, Merkel je odgovorila: „Uistinu bih voljela izbjeći blokove. Mislim da mnoge zemlje ne bi imale koristi kada bismo morali reći da su s jedne strane Sjedinjene Države, a s druge Kina i da se trebamo pridružiti ili jednoj ili drugoj.”

Vrlo arogantan ton autora ovog teksta iščitava se i iz slijedeće rečenice: „Besramno licemjerje europljana, njihova neodgovornost, izdaja, nezahvalnost i dijelom licemjerje postali su razlozi zašto su mnogi republikanci glasali za Trumpa.“. Autor ovog teksta, zapravo, besramno želi gurnuti kontinentalnu Europu (preciznije EU) u novi blokovski sukob s Istočnim silama, bez ikakve kritičke misli o opasnosti takve politike, ili spoznaje da EU, u odnosu, primjerice samo na Rusiju, nije niti geografski niti gospodarski i još više sigurnosno u istom položaju kao što su to SAD i Velika Britanija. Stječe se dojam da bi autor želio EU gurnuti u juriš na Istok, kakvih je već bilo u prošlosti, ali, naravno, pod vodstvom Washingtona i Londona. U tekstu autor sa žaljenjem podsjeća na nedavno istraživanje javnog mišljenja u Europi u odnosu na „simpatije“ prema Kini, Rusiji i SAD-u, pri čemu navodi kako su ti rezultati poražavajući po SAD, koji, kako kaže, očito u Europi nemaju prijatelja.





Autor se poziva na rezultate nove ankete Europskog vijeća za vanjske odnose i kaže slijedeće: „Ovaj dokument navodi: „Naše istraživanje pokazalo je da je došlo do značajne promjene u stavu Europljana prema Sjedinjenim Državama. Većina ispitanika u ključnim državama članicama EU sada vjeruje da je politički sustav Sjedinjenih Država narušen, da će Kina tijekom sljedećeg desetljeća postati jača od Sjedinjenih Država i da se Europljani više ne mogu oslanjati na Sjedinjene Države u obrani . Europljani izvlače radikalne zaključke iz trenutne situacije. Mnogi vjeruju da Europljani trebaju ulagati vlastiti novac u vlastitu obranu, a za najvažnijeg partnera nazivaju Berlin, a ne Washington. Žele zauzeti oštriji stav u interakciji s Washingtonom o ekonomskim pitanjima. I, umjesto da se priklone Washingtonu, žele da njihove zemlje ostanu neutralne u sukobu između Sjedinjenih Država i Rusije i Kine.”

Dalje piše kako na pitanje, jesu li se spremni pridružiti Americi u protivljenju Kini, većina europljana nije izrazila interes. Iznenađujuće, 59 posto ispitanika vjeruje da će Kina za 10 godina postati jača od Sjedinjenih Država. Na ovaj je način odgovorilo 79 posto Španjolaca, 72 posto Portugalaca, 72 posto Talijana, 62 posto Francuza i 58 posto Britanaca. U Njemačkoj je odgovor bio “samo” 56 posto. U međuvremenu je u Poljskoj, Danskoj i Mađarskoj na to odgovorilo manje od polovice ispitanika – 49 posto, 48 posto, odnosno 48 posto, navodi autor ovog, jučer objavljenog teksta – Doug Bandow.

Komentari

komentar





You may also like