Britanski medij: EU je propalo i beskorisno carstvo

Britanski medij The Telegraph nastavlja čitavu seriju protu-EU tekstova tamošnjih medija proteklih mjeseci, djelomično usmjerenih na opravdanje britanskog Brexita koji na tamošnje društvo ostavlja velike posljedice (naravno i one negativne) i koje još nisu došle do svog punog izražaja, a djelom zbog geopolitičkih razloga i borbe za moći u novom svjetskom poretku koji se stvara.

Naravno, britanski mediji i analitičari vješto koriste sve dubioze EU koja uistinu pokazuje nesposobnost za nošenje sa sudbonosnim problemima današnjice, a još i više „u svojoj kući“, gdje se zahuktavaju borbe za pozicije i borbe ideološkog karaktera, kao što je slučaj s Poljskom i Mađarskom. U tom kontekstu i treba sagledavati spomenuti članak The Telegrapha – niti malo nježan prema EU i njenim problemima. Djelomično svakako u pravu.

Autorica teksta Sherelle Jacobs, već na početku navodi kako gotovo svakodnevno stižu podsjetnici kako je V. Britanija imala sreću na vrijeme pobjeći iz EU.

Kaže, kako je „otputovavši u Ameriku nakon Drugog svjetskog rata, osnivač Europske unije, Walter Hallstein, odlučio da je Europi suđeno postati kopija američke supersile, a on je i imenovan za predsjednika nove političke federacije“. Ali postojao je jedan problem, tvrdi autorica, jer su Hallsteina europski čelnici smatrali opsesivnim snobom, a njegove je ideje poglavito prezirao Charles de Gaulle. „Jedina stvar koja ga je spriječila da sruši ovaj “daleko od stvarnosti” projekt bila je atraktivna prilika za obuzdavanje Njemačke i dobivanje poljoprivredne subvencije. Stoga je Europska unija u nastajanju bila napola čudovište“, navodi se dalje u tekstu.

„Rezultat je sljedeći: europski projekt bio je i ostao iluzija, Disneyeva priča iz 1950.-ih umotana u kontinentalne pravne zamršenosti. To je propala federacija, rastrgana borbom za moći i taštinom, i opterećena sumnjama u “anglosaksonsku” slobodu“, piše dalje autorica i zato opet slavi Brexit, podsjećajući kako „Emmanuel Macron nastavlja koristiti EU kao izborno oruđe, hirovito inzistirajući na blokadi Britanije, iako bez većeg uspjeha“.

Navodi dalje kako su odnosi između Bruxellesa i nekih istočnoeuropskih zemalja pali nove niske razine zbog optužbi za kršenje prava i da je poljski predsjednik čak izjavio kako će se EU raspasti ako ucijeni njegovu zemlju. „Ovaj blok je beskoristan u gotovo svim važnim vanjskopolitičkim pitanjima, od nuklearnih pregovora s Iranom do okretanja Zapada prema Indiji i Kini.“
U tekstu se kritizira „velikog velemajstora Michela Barniera u pregovorima o Brexitu“, kao i pokušaje Bruxellesa da iznađe kozmetička “tehnička rješenja” za probleme povezane sa Protokolom za Sjevernu Irsku“. EU se „boji spoznaje da Britanija, sa svojom slobodnom trgovinom, napušta njihovu regulatornu orbitu“ i on će „učiniti sve da se to ne dogodi“, ne samo iz straha od idućih „brexita“.

„Europska unija sa svojom birokratskom opsesijom i nevoljkošću prepoznavanja stvarnosti pokušava se obraniti od zapanjujuće istine da su njezini osnivači pogriješili prije 60 godina, podlegnuvši snovima o stvaranju supersile, superbirokracije. A sada dolazi kriza koja prijeti njezinom postojanju, a mogla bi postati još ozbiljnija nego 2009. godine. EU pogrešno shvaća moderno doba, čineći greške na više frontova: gospodarskom (intervencije u upravljanje ekonomijom što osuđuje EU na propast jer se ne bavi uzrocima krize); globalnim težnjama, gdje se EU oslanjala na američku vojnu moć i tako „postala normativna supersila“, ali danas se, „s usponom Kine i krajem američke dominacije“ povukla od svog transatlantskog partnera, „zanemarujući njegove sumnje u Peking“.

„Nesposobna za obnovu, EU polako luta prema novoj katastrofi, a njezina Opća uredba o zaštiti podataka obećava da će biti još veća katastrofa od eura“.

Da je EU pametnija od Britanije, počela bi pregovarati o trgovinskim sporazumima kako bi se oduprla ideji napuštanja globalizacije. No Bruxelles najvjerojatnije nikada neće pristati na novi dogovor zbog političkih razlika i pritiska ekološkog i sindikalnog lobija, stoji dalje u tekstu.

Autorica zaključuje kako EU uspijeva opstati zahvaljujući sreći i snazi ​​svog idealizma koji tijekom posljednjih desetljeća nikada nije odstupio od svog temeljnog koncepta birokratske tehnokracije. „Ali svijet se mijenja, a aura nepobjedive svrhovitosti EU-a polako nestaje. Krajnji rezultat neće biti raspad, već zastarjelost. A pitanje definitivno nije hoće li se to dogoditi ili ne. Pitanje je kada će se to dogoditi“, zaključuje novinarka The Telegrapha.

 
Komentari

komentar

You may also like