Britanski medij: „Ponižena Merkel nakon fijaska EU“ mogla bi zatražiti rusko cjepivo

Britanski mediji nastavljaju s pojačanom protu-EU i protu-njemačkom retorikom, prije svega onoj, usmjerenoj prema saveznoj kancelarki Angeli Merkel. Nedavno smo pisali o vrlo grubim riječima, iznesenim u tamošnjem mediju The Spectator, kada se govorilo ni više ni manje, nego o licemjerju i izdaji EU prema SAD-u  jer ona ne želi u sukob s Kinom i Rusijom, i gdje je, naravno, svoju „porciju“ kritika itekako dobila i Angela Merkel (vidi poveznicu ispod).

Britanski medij: EU je licemjerna i izdajnička prema SAD-u jer ne želi u sukob s Kinom i Rusijom

Ovih se dana i medij The Sun dotaknuo njemačke kancelarke, riječima, da bi se „ponižena Angela Merkel“ mogla obratiti prema ruskom cjepivu protiv Covida-19 Sputnik V zbog problema s masovnim cijepljenjem stanovništva u Europskoj uniji. Tako navodi, da je njemački vicekancelar Olaf Scholz oštro kritizirao Europsku komisiju i njezinu strategiju nabave cjepiva za potrebe EU, izrazivši ogorčenje vodstvom Unije zbog presporog napretka.

The Sun se pritom poziva na medij Bild koji navodi kako je tijekom vrlo burnog sastanka njemačke vlade u ponedjeljak, 1. veljače, Olaf Scholz način na koji Europska komisija upravlja postupkom nabave cjepiva opisao kao “sramotu”. Najavljujući početak masovnog cijepljenja, EU se suočila s mnogim problemima, navodi dalje britanski medij, povezanim uz kašnjenja u proizvodnji i svađu s britanskom farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca oko isporuka potrebnog broja doza.

Do sada je cijepljeno svega 2,34 posto stanovništva u Europskoj uniji, a u Velikoj Britaniji njih 14,21 posto. Dok se nezadovoljstvo zbog neuspjeha EU u pokretanju masovnih cijepljenja nastavlja, Merkel je priznala kako bi Njemačka trebala postići dogovor s Rusijom o isporuci ruskog cjepiva Sputnik V, unatoč tome što je u prošlosti otvoreno izrazila sumnju u njegovu sigurnost, navodi The Sun, koji podsjeća i da je Merkel već ranije obećala da će do kraja ožujka procijepiti 10 milijuna Nijemaca.
U intervjuu za njemačku televiziju ARD, Merkel je izjavila slijedeće: “Srdačno ćemo pozdraviti svakoga tko zatraži registraciju od Europske agencije za lijekove.” “Razgovarala sam s ruskim predsjednikom (Putinom, op. GN.) o ovome. Vidjeli smo dobre podatke o ruskom cjepivu. … Europska unija prihvatit će svako cjepivo, ali samo ono koje dobije odobrenje Europske agencije za lijekove.”Prema rezultatima istraživanja objavljenim u autoritativnom znanstvenom časopisu The Lancet u utorak, 2. veljače, učinkovitost ruskog cjepiva protiv koronavirusa iznosi 91,6 posto – to je jedna od najviših stopa učinkovitosti u odnosu na sva cjepiva na svijetu, navodi The Sun.

O temi vezanoj uz iznenadne promjene tonova i stavova o ruskom cjepivu Sputnik V  na Zapadu, nedavno smo objavili izvrstan komentar našeg urednika Zorana Metera, kojeg možete pročitati na poveznici ispod teksta.

Top tema: Fenomen „Sputnik V“: trnoviti hod od omalovažavanja do cjepiva kojeg svi žele

 

 
Komentari

komentar

You may also like