Britanski šef diplomacije, kao i Biden: Rusija je kriva za sve!

Foto: otvoreno.hr

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je 19. srpnja, u programu televizije Sky News, kako je Velika Britanija uvjerena da ruske obavještajne službe pokušavaju ukrasti zapadna dostignuća o cjepivu protiv koronavirusa Covid-19. Navodi, kako su se u tom smislu one koristile hakerskim napadima, usmjerenim na znanstvena istraživanja u toj i drugim zemljama s ciljem ili potkopavanja njihovoga rada, ili polučenja koristi od vodećih znanstveno-istraživačkih djelatnosti.

Prije tri dana, 16. srpnja, američka Agencija za nacinalnu sigurnost, britanski Nacionalni centar za cyber-sigurnost i kanadska Agancija za sigurnost komunikacija objavili su zajedničku izjavu, u kojoj su krivnju za hakerske napade prebacili na grupu Cozy Bear, poznatu i kao APT29 i Dukes. Spomenuti britanski centar „uvjeren je 95%“ kako je Cozy Bear „dio ruske špijunaže“.

Ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Andrey Kelin u izjavi za BBC odbacio je sve navedene optužbe, kao i optužbe o ruskoj umješanosti u britanske političke procese.

Ovdje treba podsjetiti i kako je američki predsjednički kandidat iz redova Demokratske stranke Joe Biden, skupa s istom, prije nekoliko dana ukazao na opasnost od ruske umješanosti ne samo u rezultate jesenskih predsjedničkih izbora u toj zemlji, već i na predizborne aktivnosti koje se u tom smislu vode.

Gotovo je nevjerojatno na koju razinu Demokratska stranka spušta najveću svjetsku velesilu – SAD,  kada, permanentno, od samoga početka Trumpovog predsjedanja tom zemljom, uvjerava domaću i svjetsku javnost o postojanju dokaza o kriminalnim ruskim aktivnostima (uglavnom povezanim s Trumpom i njegovom ekipom) s ciljem njihovog utjecaja na američke izborne i političke procese. A dokaza, zapravo, nigdje, već samo sumnji izrečenih od ovih ili onih političkih djelatnika i pojedinih pripadnika obavještajno-sigurnosnog i diplomatskog aparata te zemlje, kao i tog samog aparata koji ponekad govori o postojanju mogućnosti za subverzivno rusko djelovanje i to onda izražava u postotcima(!), kao da se radi o statističkom istraživanju a ne o potrebi službenog i konačnog odgovora koji se od takvih službi traži i očekuje, a što onda redovito ostavlja prostora za daljnje različite stavove i polemike po pitanju Rusije u američkoj politici, medijima i javnosti.
Zapravo, ispada kao da se radi o nekakvoj „banana-državi“ a ne SAD-u kao informatičkoj velesili, s posebno ustrojenim vidom oružanih snaga za cyber-ratovanje sa zaposlenih stotinu tisuća vrhunski obučenih vojnika, sa snažnom protuobavještajnom službom (čuveni FBI) i čime sve ne.

Zato je i nemali broj onih koji smatraju, kako najnovija kuknjava Joa Bidena i Demokratske stranke po tom pitanju nije ništa drugo doli alibi za slučaj njegova poraza tj. idealna podloga (koja u javnosti najbolje „pali“) za nepriznavanje izbornih rezultata odnosno novo traženje Trumpovog opoziva (impeachmenta).

Rusi, kakvi god da jesu, sve više samo nijemo promatraju američku unutarnju političku scenu, shvaćajući svu besmisao bilo kakvog pokušaja svog argumentiranog odgovora na optužbe, ili pokretanja racionalnog dijaloga sa Sjedinjenim Državama – ovakvima, kakve su one danas. A kakve će biti od slijedeće godine, to uistinu ne zna nitko, s obzirom, kako će, tko god na jesenskim izborim pobijedio – ta pobjeda biti pirova i samo će otvoriti prostor za nove, još dublje unutarameričke podjele i međusobne sukobe.

Komentari

komentar

You may also like