Budimpeštanski „trojni pakt“: desni izazov ideolozima iz Bruxellesa i Washingtona

Jučer u Budimpešti održan trojni sastanak mađarskog i poljskog premijera Viktora Orbana i Mateusza Morawieckog, kao i čelnika talijanske desne stranke Liga Mattea Salvinija, ne može se drukčije okarakterizirati nego kao otvoreni izazov neoliberalnim ideološkim arhitektima u Bruxellesu i Washingtonu, koji kroje buduću zajedničku ideološku matricu SAD-a i EU u sklopu šireg atlantskog partnerstva.

Pri tom je bitno naglasiti kako spomenuti sudionici jučerašnjeg sastanka nisu protiv atlantskog partnerstva ili same EU, ali se ne slažu s koncepcijom, kako sadašnjom tako i vizijom buduće EU o kojoj se raspravlja, kako smatraju, uz minoriziranje ili pak ignoriranje stavova desnih snaga. Pri tom se najvećim dijelom slijede oni od ljevice, koju se uvijek definira u nekakav krug centrizma, dok se desnicu nastoji svrstavati u tzv. populizam i smještati na političku marginu.

Na sastanku u Budimpešti objavljeno je kako Mađarska, Italija i Poljska zajedno planiraju budućnost. Dakle, unija desnice – “desno od desnog centra, ali ne na desnom rubu” – kako je označeno u Europskoj uniji. Radi se, zapravo, o izvornoj kršćanskoj demokraciji koja je posljednja tri desetljeća na tlu Europe posve skliznula „u lijevo“ i prihvatila mnoge ideološke premise klasične ljevice tj. socijal-demokracije ili čak samih socijalista.

Nakon sastanka Viktor Orban izjavio je slijedeće: „Kršćanski demokrati trenutno nemaju odgovarajuću zastupljenost u Europi, a mi radimo na tome da imamo glas, zastupljenost i težinu u europskoj politici.”

Razjašnjena su pitanja koja su najvažnija za njihove nacije i otkriveno je kako ne postoji niti jedna tema oko koje se ne bi mogli dogovoriti. Interesi triju nacija nikada si nisu proturječili, kazao je Orban i dodao kako će svoju viziju budućnosti Europe iznijeti u slijedećim tjednima.
Potvrdio je kako je sastanak u Budimpešti potaknut povlačenjem njegove stranke Fidesz iz Europske pučke stranke (EPP), a time indirektno potvrdio i razlaz s njemačkim CDU-om. To je i ponukalo Salvinija da nazove Orbana, koji je pak odmah iskoristio priliku da pozove poljskog premijera Morawieckog i dogovori summit u Budimpešti, što sastanku daje solidan temelj. Time je i Salvini na domaćoj sceni ojačao pozicije. U Budimpešti je jučer kazao kako „mi želimo europski preporod” i najavio nastavak buduće suradnje, koja je, prema Orbanu, simbolično počela na Veliki četvrtak, uoči Uskrsa.

Zlobnici bi rekli kako se možda budimpeštanskim sastankom uskrsava epopeja Italije, Mađarske i Poljske iz međuratnog razdoblja s Mussolinijem, Horthyjem i Pilsudskim na čelu (Poljska ni malo nije tako nevina u tom razdoblju kako se obično prešućuje u ime sadašnjih geopolitičkih odnosa, i po pitanju koketiranja s Hitlerovom Njemačkom i po pitanju teritorijalnih aspiracija prema svojim susjedima, o čemu bi najbolje bilo pitati Čehe i njihove povjesničare, ili pak one njemačke koji sve to jako dobro znaju).

Ali i Orban i njegovi sadašnji partneri iz Poljske i Italije takvim zlobnicima ne daju za pravo. Jasno su jučer izrazili svoje protivljenje antisemizmu i izrazili zajedničke vrijednosti za koje će se, osim „predanosti atlantizmu“, zalagati u EU: to su tradicionalne europske vrijednosti slobode, dostojanstva, kršćanstva, obitelji i nacionalne suverenosti, kako je to nabrojio Orban. Ali kazao je i kako se oni opiru „europskom carstvu“ sa središtem u Bruxellesu, komunizmu, ilegalnoj migraciji i, kao što sam već rekao,  antisemitizmu.

Slijedeći sastanak nove „trojke“ najvjerojatnije će se održati već u svibnju, vjerojatno u Varšavi.

Komentari

komentar

You may also like