Danke, Frau Merkel! Kuda ide Njemačka?

U Njemačkoj je završila predizborna kampanja stranaka koje se natječu za mjesta u nacionalnom parlamentu Bundestagu. Danas je u Njemačkoj dan predizborne šutnje i svaka je daljnja kampanja zabranjena. 

Završni skupovi kandidata održani su dan ranije. Prema najnovijim istraživanjima javnog mišljenja, socijaldemokrati i dalje imaju minimalnu prednost ispred vladajućeg bloka CDU/CSU (o tome više u drugom dijelu teksta). Međutim, čak trećina stanovnika još nije odlučila za koga će glasovati.

Angela Merkel govorila je na završnoj kampanji kršćanskih demokrata, a sama njena pojava izazvala je pljesak, a govor – ovacije. Ona smatra kako će samo stranka CDU, njen saveznik bavarski SCU i njihov kandidat Armin Laschet moći osigurati političku i gospodarsku stabilnost Njemačke i da upravo on zbog toga mora postati kancelar.

Završni predizborni skup održali su i socijaldemokrati, a na njemu je, naravno, glavna zvijezda bio njihov kandidat za saveznog kancelara Olaf Scholz. Govor je posvetio “društvenoj sferi” – mirovinama, plaćama, radnim mjestima. Kazao je kako njegovi konkurenti ne razumiju ništa o tim stvarima, dok je on ministar financija Savezne Republike Njemačke.

Posljednji skup uoči izbora održali su i Zeleni. Teme su, očekivano, uglavnom bile one