Zuckerberg Facebook

Drukčiji pogled preko Drine: Mržnja na društvenim mrežama; kad društvo klizi u fašizam

Iako se izbjegavam upuštati u komentiranje objava na društvenim mrežama upecam se i ja ponekad i onda krene igra bez prestanka. Čovjek na temelju komentara može sagledati stupanj gluposti koji je prisutan u društvu.

U strukturi komentara najveći broj uvreda dobio sam od ljudi koje poznam. Godinama se nisam vidio s njima, onda se iznenadiš kada ti na osobnoj razini saspu uvrede, iako im osobno ništa nisi učinio, samo si iznio svoj stav o društvenoj temi.

Najviše su osjetljivi kada im spomeneš vođu, stranku, pokret. Tada su nemilosrdni. Ne mogu kazati kako uvrede dolaze samo s desne strane, dolaze one i s lijeve, centra, civilnog društva ali su najotrovnije ove s desne.

Desnica zlouporabljuje crkvu, nogomet, ograde se njima i onda bi sve neistomišljenike fizički odstranili, kao u slučaju Basare u Aranđelovcu. (napomena: 6. kolovoza u Aranđelovcu je nasilno prekinuta promocija knjige „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, koja je dobila NIN-ovu nagradu, a isto su učinili upadom u prostorije gdje se promocija održavala simpatizeri pokreta “Zavetnici”, prenosi FoNet, pozivajući se na portal Nova.rs., op.GN)

Nije bitan roman kažu, Basara je đubre. Zašto je Basara đubre, što vam je učinio, čovjek je pisac.
Kada u jednom društvu prekidaju književne večeri onda je to siguran znak da ono  klizi u fašizam. To za posljedicu može imati građanski rat.

Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Komentari

komentar

You may also like