Ekskluzivni razgovor s ocem J. Assangea: Neke bi vlade željele vidjeti mog sina mrtvog

Objavljujemo ekskluzivni razgovor s Johnom Shiptonom, ocem najpoznatijeg političkog zatvorenika na svijetu, Juliana Assangea, koji je za Geopolitiku News obavio naš suradnik iz Londona, Nenad Živanovski.

 • Gospodine Shipton, prvostupanjska presuda Metropolitan suda u Londonu je da Julian bude oslobođen zbog loših zatvorskih uvjeta koji bi ga čekali u Sjedinjenim Državama, a ne zato što je nevin? Mislite li da je ovo fer kompromis suda?

 

SHIPTON: Nije i šteta što se Ujedinjeno Kraljevstvo ne pridržava svog ugovora o izručenju, koji izričito zabranjuje izručenje iz političkih razloga. Ovom presudom, ono dopušta malverzacije, manipulacije, zlouporabu javnog interesa i konačno djeluje i promovira proceduralnu zlouporabu.

 • Usprkos oslobađajućoj presudi, Julian je još uvijek u zatvoru? Kako gledate na to?

SHIPTON: Kao nastavak ignoriranja zakona, malverzacija, maltretiranja, proceduralne zlouporabe, kriminalne radnje. Julian je pod nadzorom 24/7, kao i njegovi odvjetnici i liječnici.

 • Imate li kakve informacije o zdravlju Juliana u zatvoru?

SHIPTON: Julianovo zdravlje, nakon 10 godina nemilosrdne suspenzije njegovih ljudskih prava, prava na pošteno suđenje, kontinuirano prikriveno nadgledanje, mučenje i mobing, vrlo, vrlo je loše.
 • U studenom 2019., više od 60 liječnika potvrdilo je kako je zdravlje Juliana Assangea toliko kritično da bi svakog trenutka mogao umrijeti u zatvoru. U prosincu 2019. Nils Melzer, izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava, nakon posjete Juliana u londonskom zatvoru, optužio je britansku vladu da provodi torturu nad njime. Rekao je da “Assangeova stalna izloženost ozbiljnim duševnim i emocionalnim patnjama(…) očito podrazumijeva psihološko mučenje ili drugi okrutan, neljudski ili ponižavajući postupak ili kažnjavanje”. Sumnjate li da bi neke vlade željele vidjeti vašeg sina mrtvog?

SHIPTON: Da, postoji takva sumnja. Julianova smrt, patnjom i mučenjem, odgovarala bi nekim vladama, jer nema neosjetljivijeg monstruma od države. Međutim, Julianova smrt u zatvoru nedvojbeno bi bila državni zločin za koji bi počinitelji odgovarali i našli bi se u situaciji da imaju besplatnu hranu i smještaj u Haagu.

 • Nekoliko odvjetnika, političara, udruga i akademika pritvor Juliana Assangea vide kao napad na slobodu tiska i međunarodno pravo. Koji su glavni argumenti Julijanove obrane?

SHIPTON: To je dugačak popis neprimjerenog ponašanja, pogrešne procjene i zlostavljanja od strane države, što uključuje upad u urede Julianovih odvjetnika, praćenje njegovih odvjetnika i mnoge druge nedozvoljene stvari. Također, primjena zakona Sjedinjenih Država izvan ove zemlje – Julian je australski državljanin koji radi u Europi i Velikoj Britaniji i nije prekršio nijedan zakon u tim europskim zemljama, pa, sukladno tome, ne može biti reciprociteta sa Sjedinjenim Državama, što je uvjet za izručenje. Svima je jasno kako političke aktivnosti ne mogu biti temelj za izručenje.

Pojačat će se ugnjetavanje i zastrašivanje novinara

 • U svom autorskom tekstu, Julian Assange napisao je kako je “Internet, naš najveći alat za emancipaciju, postao najopasnije oružje totalitarizma koje smo ikad vidjeli. Za njih su novinari i zviždači narodni neprijatelji”. Živi li Zapad samo u fiktivnoj demokraciji, a javnost je anestezirana i inertna da se zalaže za demokratske vrijednosti i suprotstavlja prijetnji totalitarizma?

SHIPTON: Mislim da potpora i svijest o važnosti puštanja Juliana raste i počinje se intenzivirati, kako je strah od Covida-19 počeo opadati kod ljudi.
 • U jednom svom prilogu o Assangeu, BBC je napisao da je on “tragač za promidžbom koji je ugrozio živote drugih izlažući javnosti velike količine osjetljivih podataka”. Nakon policijskog uhićenja Assangea u ekvadorskom veleposlanstvua u Londonu, neki zapadni korporativni mediji pokušali su defokusirati javnost pričama o njegovom nehigijenskom životu u veleposlanstvu, nastalim financijskim troškovima i trivijalnim pričama o njegovoj mački. Kakav je stav zapadnih mainstreeam medija prema slučaju Assange?

SHIPTON: Ima nešto neobično u vezi s Julianovim tretmanom u korporativnim medijima. Nakon godina laži i obmana i histeričnog mobinga u editorijalima, počela su se pojavljivati ​​suprotna mišljenja, tvrdeći kako Julian ne bi trebao biti izručen. BBC je i dalje nekredibilan medij u pokrivanju cijelog ovog procesa s Julianom, a razlog tome je što žele prodati laži i licemjerje („retailing pork pies“).

 • Koji mediji za Vas imaju najuravnoteženiji odnos i podupiru Juliana?

SHIPTON: Oni koji sebe nazivaju građanskim medijima, blogovi, forumi i razne stranice socijalnih medija.

 • Diskutabilan je i stav nekih zapadnih nevladinih udruga koje se bore za zaštitu ljudskih prava i slobode govora. 2010. godine, Amnesty International dodijelio je Julianu nagradu za otkrivanje slučaja izvansudskog ubojstva u Keniji. Međutim, nakon što je američka administracija optužila Juliana za špijunažu, kako to da su se distancirale te nevladine udruge od potpore njegovom radu? Koliko su globalne nevladine organizacije uistinu nadzirane od strane zapadnih vlada i rade li za vladine interese, gledano kroz Assangeov primjer?

SHIPTON: Uglavnom – da, oni ovise o vladama. Međutim, postoje neke blistave iznimke, novinarski sindikati i druge organizacije kojima smo vrlo zahvalni na potpori koju nam pružaju svo vrijeme.

 • Prema vašoj procjeni, u kojoj će se mjeri rezultati cijelog postupka protiv Juliana odraziti na rad novinara, poglavito onih koji u zaštiti javnog interesa koriste ilegalne izvore informacija?

SHIPTON: Očekujem da će se pojačati ugnjetavanje i zastrašivanje novinara, izdavača i publicista. Julianova sloboda donijet će određeno smanjenje tog ugnjetavanja, ali samo privremeno.

 • Kako ovaj slučaj može otvoriti vrata za veći kazneni progon unutar kripto zajednice?

SHIPTON: Tijekom posljednjeg desetljeća ili više, Sjedinjene Države pregovarale su gdje god je to bilo moguće o sporazumima o izručenju. Ekstradicija je produžena ruka politike ušutkivanja tehnologije, blokade dotoka novca i sprječavanja kritike. Paralelna politika također su zakonski ilegalna ubojstva dronovima.

Američki dužnosnici duboko su uronili u rijeke krvi

 • Prema dokumentima, australska vlada nema prigovora na moguće izručenje Juliana Sjedinjenim Državama. Australski pravobranitelj napisao je pismo pravnom zastupniku Juliana da se Australija neće uključiti u bilo kakve međunarodne razgovore o razmjeni Juliana. Osjećate li da vas je australska vlada izdala zbog toga što nije stala u zaštitu svog građanina?

SHIPTON: Još uvijek ima puno prostora da australijski vladini službenici počnu raditi pošteno.

 • Ima li WikiLeaks i svoju tamnu stranu? U Sjedinjenim Državama njegov se rad optužuje za podrivanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti američkih snaga u Iraku?

SHIPTON: Groteskno stajalište. Milijuni nevinih ljudi su ubijeni, milijuni raseljeni, čitave nacije uništene. Američki dužnosnici uronili su duboko u rijeke krvi, okruženi vapajima žena, dječjim plačom i sakaćenjima muškaraca, a oni govore o sigurnosti svojih snaga. To je izuzetno bezobrazno i ​​licemjerno.

 • Bivši direktor CIA-e, u vrijeme dok je bio državni tajnik u Trumpovoj administraciji, Mike Pompeo, zaprijetio je članovima obitelji odvjetnika koji rade za Međunarodni kazneni sud u Haagu, zato što je sud imao smjelosti istražiti navodne američke ratne zločine u Afganistanu. To su zločini koje je Julian objavio putem WikiLeaksa i zbog kojih ga Sjedinjene Države žele procesuirati. Mislite li da su ove prijetnje dokaz slabosti američke administracije ili zlouporabe moći koja nema kontrolu?

SHIPTON: To je njezin krik zbog neučinkovitosti njezine brutalnosti.

 • Buckinghamska palača službeno je potvrdila kako kraljica Elizabeta II neće pomilovati Assangea, jer je to politička stvar u koju se ona ne želi miješati. Pristalice Assangea tvrde kako je njegovo zatvaranje motivirano političkim razlozima, a ne pravdom. Čini li Vam se ovakav stav Kraljice oportunim?

ŠIPTON: Ne. Julianovo izručenje čisto je političko pitanje i kao takvo zabranjeno je međunarodnim ugovorima.

 • U jednoj svojoj izjavi Assange je tvrdio da je WikiLeaks pokazao da su američki veleposlanici širom svijeta upleteni u špijunske skandale. Od tisuća WikiLeaksovih tekstova, jedan je šokantno primljen u mojoj zemlji (S. Makedoniji). Naime, 2008. godine, tadašnji makedonski veleposlanik u Nizozemskoj, Nikola Dimitrov, tijekom pregovora s Grčkom o promjeni imena zemlje, špijunirao je makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog i premijera Nikolu Gruevskog kod tadašnjeg američkog veleposlanika u Makedoniji Philipa Reekera, koji je ta izvješća proslijedio CIA-i. Danas je taj makedonski veleposlanik unaprijeđen u ministra vanjskih poslova i europskih pitanja S. Makedonije, a glasnik – Julian Assange je u zatvoru. Je li ovo paradoks vremena u kojem živimo da se “ubija” glasnik koji donosi istinu, nešto što se nije činilo ni u vrijeme krvavih srednjovjekovnih ratova?

SHIPTON: Nisam iznenađen onim što je WikiLeaks objavio, jer nema sumnje da u zemljama u kojima je to moguće (kao što je vaša), vladu i ministre imenuje ili odobrava veleposlanik Sjedinjenih Država.

Ne bojim se za svoju sigurnost

 • Teret koji Julian nosi na svojim plećima čini ga idolom mnogih mladih buntovnika i hakera, željnih boljeg svijeta i pravde. Čini se da svaka generacija ima svog Che Guevaru. Nekad se on borio s kalašnjikovom i mecima, a danas s računarom i Internetom. Je li Julian svjestan svoje uloge i važnosti koju ima?

SHIPTON: Nažalost, ne bih Vam mogao odgovoriti u njegovo ime o tome kako on vidi svoju ulogu u očima mladih širom svijeta.

 • Ipak, jeste li ponosni otac svoga sina?

SHIPTON: Da, vrlo sam ponosan na Juliana.

 • Grčevito se boreći za njegovu slobodu brinete li za svoju sigurnost?

SHIPTON: Ne, uopće se ne brinem za svoju sigurnost. Međutim, ako započnemo graditi neki veći politički pokret, tada će biti razloga da budem zabrinut za svoju sigurnost. Znate, trenutno Sjedinjene Države imaju puno većih neriješenih problema, pa se ne fokusiraju na nas.

 • Sumnjate li da vas nadziru tajne službe i da je vaša komunikacija prisluškivana?

SHIPTON: Da, pretpostavljam da se nadgleda moja komunikacija. Nakon španjolskog otkrića špijunaže, provale i krađe ureda naših odvjetnika i nadzora Balthazara Garsona, kao i snimanja razgovora s klijentima odvjetnika, očekujem da će i moja komunikacija biti praćena i snimana.

 • Je li vaša trenutačna lokacija tajna, gdje vas ovaj kontakt putom Telegrama nalazi? Jeste li u Australiji?

SHIPTON: Ne, moje mjesto stanovanja nije nikakva tajna. Ja živim u Australiji, u jednom selu u predgrađu Melbournea. Uopće ne držim mjesto prebivališta u tajnosti. U kuću su mi provalili samo jednom, tijekom čega su moji privatni dokumenti pretraženi i razbacani, ali ništa nije ukradeno. Inače, trenutno s Julianovim bratom Gabrielom Shiptonom nalazimo se u New Yorku na javnom prijemu kod suosnivača Pink Floyda, Rogera Watersa, kao dio naše američke turneje, na kojoj javno nastupamo i pozivamo američku Vladu da odustane od kaznenog progona Juliana.

 • Uz nadu da će Julian konačno dobiti oslobađajuću presudu, mogu li se nadati vašoj pomoći da upoznam vašeg sina i dobijem intervju putem kojeg će se on obratiti svojim pristalicama na Balkanu?

SHIPTON: Da, da, da! Naravno. Mi u Balkanliksu gledamo kao na naše dobre i bliske prijatelje.

Razgovarao: Nenad Živanovski

Komentari

komentar

You may also like