Erdogan između bijesa i ranjivosti: izbjegava „sudar“ s Bidenom

Nakon što je u prošlu subotu američki predsjednik Joe Biden stradanja Armenaca u Otomanskom carstvu 1915.g. i službeno nazvao genocidom, dodatno su zahladili ionako složeni američko-turski odnosi. Protuameričko raspoloženje u javnosti i političkim krugovima zemlje snažno je poraslo, a nije nedostajalo niti emocionalnih pa i iracionalnih zahtjeva za „kažnjavanjem“ Amerike, o čemu smo već pisali na ovom portalu (vidi poveznicu ispod teksta). Međutim, sam predsjednik Recep Tayyip Erdogan, osim ljutite izjave o neprihvatljivosti tog Bidenovog poziva i nužnosti njegovog pogleda na sudbinu američkih indijanaca, nije više u javnosti reagirao na tu temu, već su to činili njegovi nižerangirani suradnici.

O ovoj temi danas piše i britanski Reuters, koji navodi kako Turska trenutačno izbjegava sukob s globalnom velesilom koji bi mogao naškoditi njenom krhkom gospodarstvu i potkopati nadu u poboljšanje odnosa s američkim saveznicima.

Obično ratoborni turski čelnik, koji je često koristio vanjske sporove kako bi mobilizirao domaću potporu, sada je više usmjeren na obnovu oslabljenog gospodarstva svoje zemlje, što je i ključno za njegove dugoročne izglede za reizbor na mjesto prvog čovjeka zemlje.

Erdogan još uvijek nije poduzeo nikakve konkretne mjere odmazde ili protuodgovora Bidenu. Štoviše, naglasio je kako bi on i Biden mogli početi „novi život“ kad se sastanu na marginama summita NATO saveza u Bruxellesu, u lipnju.

Ovaj pomirljiviji ton odražava osjetljiv put kojeg Erdogan slijedi između bijesa zbog američkog priznanja armenskog genocida i straha od štete koja bi mogla nastati dubljim kvarenjem odnosa s Washingtonom. Također je u skladu sa širim ciljem Turske od kraja prošle godine, da krene u obnovu vrlo loših veze sa zapadnim i arapskim državama nakon godina turske agresivne vanjske politike i vojnih intervencija koje su izgradile tvrdu moć Ankare, ali je i ostavile uglavnom izoliranom u istočnom Sredozemlju i na Bliskom istoku.

Suzdržanost reakcije turske strane očitovala se i u činjenici da Ankara još nije opozvala svog veleposlanika iz Washingtona “na konzultacije”, iako su takav korak mnogi očekivali. Međutim, službenici te jedine bliskoistočne zemlje unutar NATO saveza odmah su jasno dali do znanja da će odgovor uslijediti, ali u “prikladno vrijeme”, navodi Reuters.





Pojedini izvori, želeći ostati anonimni, navode kako će Turska nastojati izbjeći eskalaciju spora s Washingtonom – barem zasad.

Reakcije na Bidenovu izjavu i uzavrele strasti: u Turskoj traže zatvaranje baze Incirlik za američke vojnike





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like