Erdogan osudio Bidenove riječi o Putinu, a pohvalio Putinov odgovor

Zanimljivo, kako se niti jedan šef države ili vlade država članica EU nije usudio izjavom javno reagirati na medijski široko rasprostranjenu i neprimjenu konstataciju američkog predsjednika Joe Bidena o svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, kojeg je, u jučer objavljenom intervjuu za televiziju ABC, izvan svih uvriježenih diplomatskih pravila i okvira nazvao „ubojicom“. Nije potrebno biti previše pametan i zamisliti što bi se sve dogodilo da je stvar bila obrnuta tj. da je Putin ubojicom javno nazvao Bidena. Kritike (nije teško zamisliti niti kakve) upućene Putinu u tom slučaju sigurno tjednima ne bi silazile s usta političara i masovnih medija.

Jedini, koji se za sada usudio prokomentirati Bidenove riječi je turski predsjednik Recep Tayyip Eredgan.

Prema navodima agencije Anadolu, turski je čelnik tom povodom izjavio slijedeće:

“Riječi gospodina Bidena o Putinu izjava je koja nije primjerena šefu države.” Prema njegovom mišljenju, ruski predsjednik “učinio je što je morao, dajući vrlo pametan i vrlo elegantan odgovor” na napade čelnika Bijele kuće.

Kakav god bio i kakvim ga god na Zapadu i drugdje u svijetu nazivali, turski predsjednik je jedan od rijetkih svjetskih državnih dužnosnika koji uvijek ima i hrabrosti i snage reći ono što misli – pri čemu ne kalkulira je li to u danom trenutku (ili dugoročno) oportuno ili nije.
Zapravo, vrlina je to koju imaju rijetki ljudi, pa zašto to i u ovom slučaju ne reći? Tim prije, što su složeni američko-turski odnosi trenutačno u Washingtonu pod posebnim povećalom nove administracije na čelu s Joe Bidenom, pa je teško vjerovati kako će čelniku SAD-a i ovaj Erdoganov komentar izmaći iz vidokruga. Iako mu se on sigurno neće svidjeti, Biden će ga javno vjerojatno ignorirati tj. prečuti, ali ga zaboraviti sigurno neće usprkos visokim godinama. Jer istina često boli, a ta bol zna biti dugotrajna.

 

Komentari

komentar

You may also like