EU „ni na nebu ni na zemlji“! Borrell: ako se Biden sastao s Putinom zašto to ne mogu vođe EU?

Nevjerojatne su političke akrobacije visokih predstavnika EU, između ostalog (ponajprije) i samog Borrella. Ne tako davno, on je i osobno boravio u službenom posjetu Moskvi gdje je razgovarao s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom s ciljem popravljanja potpuno poremećenih odnosa Moskve i Bruxellesa, da bi se nakon povratka u Bruxelles na Rusiju obrušio “drvljem i kamenjem” pa čak i zatražio nove sankcije

Europska unija mora tražiti načine međusobnog sporazumijevanja  s Rusijom po pitanjima koja su joj nužna, izjavio je povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ovo je vrlo osjetljiva tema za EU: “Zašto se američki predsjednik Joe Biden sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a europski čelnici ne mogu?”, retorički se zapitao Borrell u intervjuu objavljenom u četvrtak, 29. srpnja, u španjolskom mediju El Pais.

“Što se tiče Rusije, Europsko vijeće imalo je zadatak pripremiti izvješće koje bi analiziralo trenutačno stanje i izglede za odnose koji su na najnižoj točki u posljednjih nekoliko godina. Uoči njegova izlaganja, Francuska i Njemačka objavile su svoju namjeru o prijedlogu sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i 27 (država članica EU -a)“, izjavio je šef europske diplomacije.

“Francusko-njemački prijedlog je odbijen i usput je pokazao koliko su odnosi s Rusijom osjetljivi za neke zemlje. Moglo bi se pomisliti da ako se Joe Biden sastao s Putinom, zašto onda ne bi mogli i europski čelnici? Ali između Bidena i Rusije postoji Atlantski ocean, a neke su europske zemlje od Rusije odvojene samo granicom”, izjavio je Borrell.

Naglasio je kako EU razumije potrebu da Rusija sudjeluje u rješavanju niza problema kazavši slijedeće:

“Moramo tražiti načine međusobnog razumijevanja s Rusijom o pitanjima koja su nam potrebna.”

“Također nisam baš siguran kako je najprikladniji format (za uspostavu dijaloga) (onaj prema kojemu je, op.GN.) Putin okružen s 27 (zemalja članica unije). Prvo, 27 (država EU) morat će se dogovoriti oko onoga što kažu Putinu ”, dodao je Borrell, očito sugerirajući kako bi tu zadaću trebali preuzeti čelnici EU ili njenih ključnih zemalja.

Borrell se dotaknuo i proturuskih sankcija, kazavši:

“Politika se ne može temeljiti samo na sankcijama. Ali dolazi trenutak kada ih treba uvesti, jer bi u protivnom to značilo da se vi ograničavate izjavama”, rekao je šef diplomacije EU.

Ovdje bih dodao slijedeće:

nevjerojatne su političke akrobacije visokih predstavnika EU, između ostalog (ponajprije) i samog Borrella. Ne tako davno, on je i osobno boravio u službenom posjetu Moskvi gdje je razgovarao s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom s ciljem približavanja potpuno poremećenih odnosa Moskve i Bruxellesa.

Već idući dan u Bruxellesu je govorio o navodnom „poniženju“ koje je tamo doživio (a radilo se isključivo o tome da je Lavrov iznio ruske poglede na odnose EU-Rusija i naznačio kako će od sada Moskva s Bruxellesom razgovarati „na ravnopravan način“, ne trpeći postojane kritike i uvjete koje s europske strane stižu za normalizaciju tih odnosa a koji ne bi značili ništa drugo nego rusko odustajanje od pomno građenih nacionalnih interesa; Moskva je na tom sastanku prebacila „lopticu“ na stranu Bruxellesa, kazavši kako će o njemu ovisiti razina kvalitete međusobnih odnosa a da će u međuvremenu ona surađivati s onim zemljama EU koje su za tu suradnju spremne; Borrellu tada, također, nije bio dozvoljen posjet Alekseju Navaljnom koji se nalazi na odsluženju pravomoćne zatvorske kazne jer Moskva to ocjenjuje miješanjem u unutarnje stvari Rusije) te se „drvljem i kamenjem“ obrušio na Rusiju i njezin državni vrh. I ne samo to – odmah je pozvao EU na uvođenje dodatnih sankcija protiv Moskve.

Također podsjećamo kako je nedugo nakon prošlomjesečnog summita Biden-Putin u Ženevi njemačka kancelarka Angela Merkel predložila pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina na sastanak s čelnicima EU, a što je podržao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Njih dvoje tada su spomenuti  ženevski sastanak  označili kao mogući temelj za normalizaciju odnosa između Ruske Federacije i Zapada.

Ova je inicijativa na sumnitu EU naknadno de facto odbačena (iako to nije na taj način formulirano) te je navedeno kako dvije strane (EU i Rusija) prethodno moraju raditi na ostvarenju pretpostavki za takav susret njihovih vođa.

Jasno je kako se ništa drugo i nije moglo očekivati (na što je već u startu spomenute inicijative ukazala i Moskva), s obzirom na unutarnji ustroj same Unije tj. činjenicu da se njeni vanjskopolitički potezi moraju usvajati konsenzusom svih država članica – što je, zapravo, nemoguće kada su u pitanju odnosi s Rusijom ali i ne samo s njom.

Drugim riječima Europska unija ima problem kojeg sada nemušto iskazuje Borrell, praveći se iznenada prosvijetljenim, iako već odavno i slijepci jasno vide o čemu se zapravo radi.

EU, ovakva kakva je, gdje bi se malo igrala velikog američkog saveznika (čitaj poslušnika), a malo samostalnog globalnog geopolitičkog igrača – zapravo je ni na nebu ni na zemlji tj. u velikom problemu koji joj prijeti zaostajanjem u po sebe ključnim pitanjima: sigurnosnim (problem Rusije, migrantski problem…) i globalnim ekonomskim (suradnja s Kinom u odnosu na koju ju Washington tjera u sukob na svim razinama od njegovih interesa).

Preciznije – te probleme Europske unije njena politička elita formalno je prepustila na rješavanje Washingtonu, ali neformalno i dalje želi aktivno odlučivati o njihovu rješavanju, svjesna pogibeljnosti po svoje interese ako iz tih procesa bude isključena.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like