Europska komisija može kažnjavati za kupnju ruskog cjepiva

Mađarska može kupiti rusko cjepivo protiv Covida-19, samo u slučaju da ono bude certificirano u EU, a u protivnom Europska komisija morat će protiv te zemlje poduzeti službene mjere. O tome je izvijestio glasnogovornik EK Eric Mamer.

Foto: Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije

On je na taj način prokomentirao izjavu mađarskog predsjednika vlade  o pregovorima s Rusijom i Kinom o mogućoj kupnji njihovih cjepiva protiv koronavirusa. Mamer je naglasio kako proizvođači bilo kojih cjepiva, koji žele doći na europsko tržište, moraju odgovarati standardima EU. Ukoliko pojedine zemlje EU kupe inozemno ne-certificirano cjepivo, EK će protiv njih poduzeti mjere, upozorio je Mamer. Prema njegovim riječima, trenutačno se vode pregovori s europskim proizvođačima protu-kovid cjepiva, ali ne i s Rusijom i Kinom. Cjepivo tih dviju država nikada neće biti dio strategije Europske unije, naglasio je Eric Mamer.

S druge strane europski komesar za zdravstvo i prehrambenu sigurnost Stella Kyriakides mogućim smatra najlošiji scenarij razvoja stanja, prem kojemu EU uopće neće uspjeti proizvesti učinkovito cjepivo protiv Covida-19.





Foto: Stella Kyriakides

Kada razmotrimo dvije spomenute teze i opcije, nameće se logično pitanje: spada li, onda, u strategiju EU i mogućnost, da svi skupa prije umremo od Covida-19 nego da se takva strategija promjeni ili prilagodi u smislu da se cjepivo može nabaviti od bilo koje zemlje ukoliko ono prođe sva nužna testiranja, propisana pravilima EU? Nameće se i slijedeća dilema: je li epidemija koronavirusa uistinu zdravstveno pitanje, ili je ona već prešla u sferu (geo)politike ili „samo“ čistog biznisa i borbe domaćih farmaceutskih tvrtki protiv onih stranih?

Bilo bi lijepo čuti odgovor na ova pitanja od strane g. Mamera. Čisto nek’ ljudi znaju, vode li EU profesionalni političari, koji se, između ostaloga, primarno moraju brinuti i za zdravlje europskih građana, ili oni samo predstavljaju interese elitističkih klijentela, u koje svakako spadaju i vlasnici moćnih farmaceutskih kompanija, koji itekako računaju na prodaju svojih cjepiva kada jednoga dana budu proizvedena i stavljena u opticaj. Do tada, očito, oni u EU koji se žele cijepiti ili će to po prirodi posla morati učiniti, mogu samo moliti Boga da se ne razbole i da prežive.





Komentari

komentar

You may also like