Francuski medij o krizi u Srednjoafričkoj Republici

Foto: Wikimedia Commons

Jučer smo na našem portalu objavili vijest prema kojoj je vlada Srednjoafričke Republike (CAR) izvijestila kako su stotine ruskih vojnika pristigle u tu zemlju s ciljem potpore njenom predsjedniku u borbi protiv pobunjenika.

Naime, tri pobunjeničke vojne skupine u Srednjoafričkoj Republici u subotu su objavile sklapanje koalicije uoči općih izbora 27. prosinca. Vojne su skupine formirale Koaliciju patriota za promjenu, a UN je objavio kako su  one zauzele glavne prometnice prema prijestolnici Banguiu. Predsjednik Faustin-Archange Touadera tvrdi kako bivši predsjednik Francois Bozize pokušava izvesti državni udar pomoću Koalicije patriota za promjenu. Vlada je objavila, očito kako bi suzbila pobunjenike, kako su ruandski i ruski vojnici stigli u Srednjoafričku Republiku. Dok je ministarstvo obrane Ruande potvrdilo da su poslali postrojbe, Moskva još nije komentirala navode, iako je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio kako je Rusija „ozbiljno zabrinuta“ stanjem u toj zemlji.

Francuski medij Le Figaro navodi kako se, na žalost, radi o „klasičnoj krizi u Srednjoafričkoj Republici“, koja je „tijekom vikenda poprimila novu dimenziju“ zbog dolaska međunarodnih vojnih pojačanja. Isti medij tvrdi o dolasku oko 300 ruskih plaćenika, uglavnom iz privatne tvrtke Wagner, kao i teške opreme i kontingenta od 900 ruandskih vojnika, što je potvrdio i službeni Kigali, kako bi se preokrenuo odnos snaga na terenu. Naime dvije sukobljene strane spremaju se za rješavanje svojih nesporazuma vojnim putom. Ako se brzo ne nađe rješenje, ova bi moglo poprimiti tragične posljedice, piše Le Figaro.

Stanje se naglo pogoršalo sredinom prosinca, kada je Ustavni sud zabranio sudjelovanje na izborima bivšem predsjedniku Francois Bozizeu. Suci su se pravilno rukovodili mišlju, kako optužbe o ratnim zločinima i sankcije UN-a njemu neće dozvoliti dolazak na najvišu državnu dužnost. Ovaj je nakon toga podržao svog bivšeg suparnika i najpopularnijeg oporbenjaka Anicet-Georgesa Dologuéléa, stvorivši neku neobičnu i čudnu koaliciju.

U subotu je većina pobunjeničkih grupacija, koje nadziru dvije trećine zemlje, objavila ujedinjenje u Patriotsku koaliciju.
Ona je brzo prešla u protunapad i osvojila nekoliko gradova na zapadu zemlje, po osi koja vodi prema kamerunskim lukama (CAR nema izlaz na more). U subotu i nedjelju u pojedinim su se gradovima vodile teške borbe.

U nedjelju su snage UN-a potvrdile da su pobunjenici izbačeni iz pojedinih naselja i da je stanje „stavljeno pod nadzor“, a vlada predsjednika CAR-a optužila je Bozizea za pokušaj državnog udara, dok ovaj to opovrgava, navodeći kako teži „demokratskoj borbi“. Te riječi itekako izazivaju sumnju s obzirom da se pobunjenici pozivaju upravo na njega osobno.

Međunarodna zajednica to vrlo dobro shvaća. Grupa G5 (Francuska, SAD, Rusija, EU, Afrička unija) i UN donijela je izjavu kojom se „oštro osuđuje“ Francoisa Bozize i traži polaganje oružja, uz pružanje potpore sadašnjoj vladi u provedbi izbora 27. prosinca. Oporba, međutim, traži odgodu izbora i ne vjeruje u njihovu poštenu provedbu. Iako se to javno ne govori, to vidi i sama međunarodna zajednica koja se zalaže za pregovore, pa je provedba izbora ipak prilično neizvjesna pa i sumorna. Njihovo bi održavanje u takvim uvjetima samo još više produbilo sukobe ali i diskreditiralo EU, navodi Le Figaro.

Zaključuje se kako je vojno stanje neizvjesno. Iako su mirovne snage UN-a i službena vojska uspjele vratiti nadzor uz potporu ruandskih i ruskih snaga, stanje ostaje nestabilno. UN tvrdi kako se pobunjenici u malim grupama probijaju u Banguiju.

„Također ostaje pitanje, koliko će još vremena Rusi i Ruandci biti suglasni na suzdržanost ako vojnici Srednjoafričke Republike to (sami) ne urade“. Tj. vojno ne srede pobunjenike.

 
Komentari

komentar

You may also like