Francuski medij o krizi u Srednjoafričkoj Republici

Francuski medij Le Figaro navodi kako se, na žalost, radi o „klasičnoj krizi u Srednjoafričkoj Republici“, koja je „tijekom vikenda poprimila novu dimenziju“ zbog dolaska međunarodnih vojnih pojačanja. Isti medij tvrdi o dolasku oko 300 ruskih plaćenika, uglavnom iz privatne tvrtke Wagner, kao i teške opreme i kontingenta od 900 ruandskih vojnika, što je potvrdio i službeni Kigali, kako bi se preokrenuo odnos snaga na terenu. Naime dvije sukobljene strane spremaju se za rješavanje svojih nesporazuma vojnim putom. Ako se brzo ne nađe rješenje, ova bi moglo poprimiti tragične posljedice, piše Le Figaro.

Stanje se naglo pogoršalo sredinom prosinca, kada je Ustavni sud zabranio sudjelovanje na izborima bivšem predsjedniku Francois Bozizeu. Suci su se pravilno rukovodili mišlju, kako optužbe o ratnim zločinima i sankcije UN-a njemu neće dozvoliti dolazak na najvišu državnu dužnost. Ovaj je nakon toga podržao svog bivšeg suparnika i najpopularnijeg oporbenjaka Anicet-Georgesa Dologuéléa, stvorivši neku neobičnu i čudnu koaliciju.

U subotu je većina pobunjeničkih grupacija, koje nadziru dvije trećine zemlje, objavila ujedinjenje u Patriotsku koaliciju.

Ona je brzo prešla u protunapad i osvojila nekoliko gradova na zapadu zemlje, po osi koja vodi prema kamerunskim lukama (CAR nema izlaz na more). U subotu i nedjelju u pojedinim su se gradovima vodile teške borbe.

U nedjelju su snage UN-a potvrdile da su pobunjenici izbačeni iz pojedinih naselja i da je stanje „stavljeno pod nadzor“, a vlada predsjednika CAR-a optužila je Bozizea za pokušaj državnog udara, dok ovaj to opovrgava, navodeći kako teži „demokratskoj borbi“. Te riječi itekako izazivaju sumnju s obzirom da se pobunjenici pozivaju upravo na njega osobno.

Međunarodna zajednica to vrlo dobro shvaća. Grupa G5 (