Gore od koronavirusa jedino je opasno cjepivo, primjenjeno na zdravim ljudima

Pandemija virusa SARS-CoV-2 (Covid-19) može trajati dvije godine i kretat će se u valovima, izjavio je u utorak Lothar Wieler, predsjednik berlinskog Instituta Robert Koch.

Wieler kaže kako broj zaraženih raste i da će biti sve teže pratiti lanac oboljenja. Također je nedostatnima ocijenio mjere koje se provode u Njemačkoj s ciljem sprječavanja širenja virusa. Osim toga, otvorenom ostavlja i mogućnost da je broj stvarno oboljelih u državi veći nego što je to službeno objavljeno, zbog nedostatnih mogućnosti laboratorija koji obavljaju testiranja. Prema njegovoj prognozi, kod svakog petog pacijenta novi tip upale pluća bit će težak.

Lothar Wieler, neosporni autoritet čuvenog njemačkog Instituta, daje prilično alarmantnu prognozu: „Ukoliko se ne uspije usporiti širenje (koronavirusa), moguće je očekivati nekoliko milijuna novih slučajeva oboljelih u idućim mjesecima.“ Cjepivo će biti gotovo tek 2021. godine, navodi Wieler, zbog čega je pozvao sferu zdravstvene zaštite na maksimalno povećanje svojih potencijala, a građane na pridržavanje propisanih mjera opreza.

U Njemačkoj je do sada dijagnosticirano 6012 slučajeva oboljelih osoba od novog tipa koronavirusa, a 13 osoba je umrlo. Broj zaraženih u 24 sata povećao se za 1100 osoba.

U SAD-u su već počela testiranja cjepiva protiv koronavirusa na ljudima, a jučer je Rusija objavila kako će cjepivo biti gotovo do kraja lipnja ove godine.  Međutim, ni u jednom ni u drugom slučaju se ne navodi kada bi vakcinacija stanovništva i službeno mogla početi. Jer, obično, rok testiranja traje oko jedne godine, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da je cjepivo učinkovito i, što je još važnije – da nije štetno po ljudsko zdravlje. Jer od samog virusa gore može biti jedino opasno cjepivo (s nepredviđenim i ozbiljnim nuspojavama), primjenjeno na stotinama milijuna zdravih ljudi.

 





Komentari

komentar

You may also like