Haftar Erdoganu: „U ratu smo s Turskom“

Prije nekoliko dana na ovom smo portalu izvijestili o posjetu egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija Francuskoj, što je okarakterizirano kao jačanje strateškog partnerstva i stvaranje svojevrsnog saveza protiv Turske, koja aktivno politički i posredno vojno djeluje u Libiji na strani međunarodno priznate vlade premijera Fayeza Al-Sarraja (vidi poveznicu ispod teksta). Samo dva dana kasnije, 8. prosinca, vojni brodovi Libijske nacionalne vojske – LNA pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara presrele su turski trgovački brod pod zastavom Jamajke, koji je plovio prema libijskoj luci Misrata na zapadu zemlje (inače glavnoj logističkoj bazi za tursku dopremu vojne i svake druge pomoći vladi u Tripoliju i njezinim vojnim postrojbama za borbu protiv LNA). Prema Reutersovom zaključku, ovaj bi događaj mogao prouzročiti “novo žarište” u libijskom sukobu nakon nekoliko tjedana primirja.

Haftarove snage možda je ohrabrila pomorska operacija Europske unije IRINI, vojna misija za nadzor oružanog embarga Libiji. Njemački vojni brod Hamburg, koji djeluje u sklopu te misije nedavno je zaustavio jedan turski trgovački brod u Sredozemnom moru u namjeri obavljanja pregleda tereta pod sumnjom da krijumčari oružje za Libiju, što je jako razljutilo Ankaru koja je Europskoj uniji odmah uručila oštar prosvjed (o tom događaju i njegovoj pozadini te prosudbi o tome što bi moglo slijediti, Geopolitika News  idući tjedan objavljuje opširnu analizu).

Brodovi Haftarove LNA presreli turski brod koji je plovio prema Libiji

A da stanje nije dobro svjedoči i današnja izjava zapovjednika Libijske nacionalne vojske (LNA), generala Haftara, prema kojoj se oni nalaze u ratu s Turskom nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još jednom “razbuktao stari sukob”. O tome izvješćuje libijski medij The Libya Observer na engleskom jeziku.
Glasnogovornik LNA Ahmed al-Mismari izjavio je 9. prosinca da “nitko nije objavio kraj bitke” između njihovih snaga i Turske, a da je prekid vatre između snaga generala Haftara i milicija koje podupire vlada nacionalnog sporazuma u Tripoliju i Ankara bio “znak poštovanja prema naporima međunarodne zajednice, prijateljskim zemljama i željama Libijaca da okončaju rat.” Istodobno je kazao kako Erdogan “nikada nije prestao slati oružje u Libiju”.

Prema njegovim riječima, turski brod, kojeg su pomorske snage LNA presrele početkom ovog tjedna, bilo je u “zabranjenoj zoni”, a odgovor turskog Ministarstva vanjskih poslova na legitimne akcije Haftarovih predstavnika pred libijskom obalom sadržavao je “neprihvatljivu aroganciju”. (Članovi posade broda, državljani Turske, Indije i Azerbajdžana su privedeni, op. GN.).

Podsjećamo: Ankara je već ranije oštro osudila presretanje turskog broda od strane Haftarovih snaga u Sredozemnom moru, izjavivši kako on treba odmah nastaviti put do luke Misrata (pod nadzorom vladinih snaga) jer prevozi lijekove i medicinsku opremu.

“Napad na turske interese u Libiji imat će ozbiljne posljedice, a ti će se elementi (Haftarove snage) smatrati legitimnim ciljevima”, navedeno je u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Također podsjećamo kako iza Libijske nacionalne vojske i generala Haftara stoje Egipat, Francuska, Rusija i UAE, a iza vlade u Tripoliju i njezinih snaga Turska i Katar. Međutim stanje je kudikamo složenije od navedene proste podjele s obzirom kako Turska i Rusija usprkos tome prilično intenzivno koordiniraju poteze u toj zemlji, kao i činjenice da SAD, za razliku od zone Istočnog Sredozemlja gdje otvoreno stoje iza Grčke i Cipra (naravno i Izraela kada je riječ o teritorijalnim sporovima i zonama za eksploataciju energenata), na libijskom tlu podupire turske vojne aktivnosti, smatrajući ih protutežom ruskom djelovanju i interesima Moskve u toj zemlji. Sve se to onda negativno reflektira i na unutarnje odnose u NATO savezu, kako u smislu odnosa Pariz-Ankara tako i u smislu odnosa Pariz-Washington s obzirom da su turske aktivnosti i interesi Ankare u Libiji u potpunoj suprotnosti s onim francuskim.

Fronta protiv Turske? Egipatski predsjednik u Parizu
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like