Houti raketama napali saudijska naftna postrojenja

Saudijska Arabija ponovo se, u vrlo kratkom vremenu, našla na meti napada jemenskih šijitskih pobunjenika tzv. houta, iz pokreta Ansar Allah („Allahovi pomoćnici“). Oni su i početkom ožujka bespilotnim letjelicama (dronovima) i raketama napali pogranične saudijske gradove, uslijed čega je Rijad priznao ranjavanje petorice civila. Houti sve češće raketama gađaju i sam glavni grad najveće arapske monarhije i njegovu međunarodnu zračnu luku.

Međutim, danas prispjela vijest govori o napadu balističkom raketom na saudijsko naftno postrojenje u najvećem lučkom gradu na Crvenom moru – Džedi (Jeddah). O tome je izvijestio AP.

Glasnogovornik zapovjedništva Ansar Allah-a, general Yahya Sari, priopćio je u četvrtak da su houti ispalili novu krstareću raketu Quds-2 na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji. Na webu je objavio satelitsku sliku koja prikazuje pogon Saudi Aramco u sjevernoj Džedi, gdje se naftni proizvodi čuvaju u spremnicima. Istu naftnu infrastrukturu u tom gradu houti su napali i u studenom prošle godine. Ono ovoj najvećoj saudijskoj državnoj i svjetskoj naftnoj kompaniji služi kao skladište benzina, dizela i ostalih petrokemijskih proizvoda,

U tom kontekstu podsjećamo na veliki napad na naftnu infrastrukturu Saudi Aramco-a u rujnu 2019. godine, za koji se također vjeruje da je djelo houtskih ruku, iako su još uvijek „žive“ i verzije prema kojima iza njega stoji Iran i njegove krstareće rakete. Taj je napad doveo do velikog smanjenja dnevne proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji – gotovo na polovičnu razinu. Naime, zbog počinjenih šteta Saudi Aramco bio je primoran smanjiti proizvodnju za 5,7 milijuna barela dnevno, što je poremetilo saudijski izvoz.

Ovaj najnoviji napad, vjerojatno puno manjeg opsega, izvršen je na postrojenja smještena u blizini međunarodne zračne luke u Džedi zbog čega je došlo i do odgađanja pojedinih letova. Međutim, njime houti, očito, Rijadu šalju nedvosmisleno upozorenje kako su i dalje u stanju gađati njihove vitalne objekte diljem zemlje. A ta je poruka pak vezana, uz vojnu kampanju koju u Jemenu provodi arapska koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije (zapravo je ta koalicija vrlo brzo svedena isključivo na tu zemlju i UAE. Abu Dhabi, k tome, u Jemenu ima posve druge interese od Rijada i usmjeren je na djelovanje isključivo na prostoru nekadašnjeg Južnog Jemena s ciljem ovladavanja ključnim jemenskim lukama za daljnju projekciju svojih interesa na prostoru Istočne Afrike) još od ožujka 2015. godine i u kojoj je do sada poginulo više od 200 tisuća civila, dok ih je više od milijun raseljeno. Ta je nepopularna vojna kampanja prouzročila i jednu od najvećih humanitarnih kriza u svijetu uopće, s obzirom na to kako je Jemen i prije nje bio jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je, ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, objavila kako želi prekinuti jemensku ratnu agoniju i s tim je ciljem najavila pokretanje neposrednih pregovora s houtima. Međutim, čini se kako oni baš i nisu previše „zagrijani“ za američko posredovanje, barem ukoliko se uzmu u obzir njihove nedavne izjave kako, osim Saudijske Arabije i SAD smatraju svojim neprijateljima. Ono što houti žele jest potpuno povlačenje intervencionističkih saudijskih snaga sa sjevera Jemena, koji je većinski nastanjen šijitima i koje politički i logistički podupire Iran.

Inače, u ukupnoj populaciji gotovo 30-milijunskog Jemena (što je skoro identično broju stanovnika u Saudijskoj Arabiji) šijiti čine između 40 i 45% i nastanjeni su uglavnom na području nekadašnjeg Sjevernog Jemena koji graniči sa Saudijskom Arabijom.
Komentari

komentar

You may also like