Ipsos-ovo istraživanje: Što brine svijet?

Posljednji krug istraživanja francuskog Ipsos-a pod nazivom Što brine svijet provedenog u 28 zemalja svijeta (između 19. studenog i 3. prosinca 2021.) pokazuje kako je Covid-19 ponovo na vrhu ljestvice globalnih problema. Autori istraživanja, u kojemu je sudjelovalo više od 19 tisuća punoljetnih ispitanika, to pripisuju širenju omikrona. Tu su još brojni zanimljivi podaci vezani i uz druge aktualne probleme.

Napominjemo kako Hrvatska i zemlje zapadnog Balkana (uz, naravno, još mnoge druge zemlje svijeta) nisu obuhvaćene ovim istraživanjem.

Ključni rezultati istraživanja:

  • 32% u prosjeku kaže da je koronavirus jedan od najvećih problema s kojima se njihova zemlja danas suočava (+4 u odnosu na prošli mjesec) – zbog čega je ponovno najveća briga u svijetu.
  • Najveći mjesečni porast zabrinutosti zbog Covid-19 zabilježen je u Njemačkoj (+23 boda), Nizozemskoj (+19) i Belgiji (+16).
  • Siromaštvo i socijalna nejednakost druga je najveća tema ovog mjeseca, odmah iza Covid-19 s 31%.
  • Inflacija bilježi rekordno visoku razinu zabrinutosti, zauzima 7. mjesto od 18 mogućih problema s 19%.
  • Globalni prosjek zemalja od 65% kaže da stvari u njihovoj zemlji idu u krivom smjeru – 3 postotna boda više nego u isto doba prošle godine.

Ispitanici su zamoljeni da detektiraju tri glavna pitanja od najveće zabrinutosti u njihovoj zemlji. Takvi problemi, prema mišljenju stanovnika vodećih zemalja svijeta, su: koronavirus – 32% (4 postotna boda više u odnosu na studeni 2021.), siromaštvo i društvena nejednakost – 31% (-1), financijska i politička korupcija – 28% (bez promjena), nezaposlenost – 28% (-2), kriminal i nasilje – 27% (nepromijenjeno).

Iza njih na ovom su popisu zdravstvo (22%), inflacija (19%), porezi (16%), obrazovanje (15%), klimatske promjene (15%), kontrola useljavanja (12%), moralni pad (10%) , prijetnje okolišu (9%), rast ekstremizma (8%), terorizam (8%), sadržaj socijalnih programa (6%), pretilost djece (2%) i pristup kreditima (1%).

35% (nepromijenjeno u odnosu na studeni) ispitanika smatra da se stvari u njihovoj zemlji razvijaju u dobrom smjeru, a 65% – u krivom smjeru.





Situaciju u svojoj zemlji najgore ocjenjuju Peruanci, od kojih je 88% uvjereno da u njihovoj zemlji stvari idu po zlu, a slijede ih ispitanici iz Kolumbije – 86% i Južne Afrike – 81%. Najoptimističnije na stvari i dalje gledaju stanovnici Saudijske Arabije, od kojih samo 14 posto smatra da se zemlja pogrešno razvija, kao i Indija – 30 posto i Australija – 46 posto.

Rusi su obično malo zabrinuti oko koronavirusa, a nakon porasta zabrinutosti u listopadu, zabrinutost zbog pandemije pala je za 1 postotni bod na 29 posto u studenom. Najviše su zabrinuti stanovnici Malezije (53%), Nizozemske (52%) i Njemačke (51%), najmanje – Argentine i Kolumbije (po 10%), kao i Švedske (15%). Tijekom mjeseca zabrinutost zbog koronavirusa u Njemačkoj je porasla za 23 p.b., u Nizozemskoj – za 19 p.b. i u Belgiji – za 16 p.b, ali je u Velikoj Britaniji i Japanu pao za 4 p.b. a u Turskoj – za 7 p.b.

Rusija tradicionalno ostaje na prvom mjestu na listi zemalja zabrinutih zbog siromaštva i socijalne nejednakosti – 54% (+2) Rusa smatra ih jednim od glavnih problema s kojima se država suočava. Na drugom mjestu je Kolumbija s 45%, a slijedi Brazil s 43%. Najmanje od svega ovaj problem zabrinjava ispitanike iz Sjedinjenih Država (18%), Nizozemske (20%), Australije, Poljske, Saudijske Arabije, Švedske (po 22%). 27% (+2) Rusa smatra nezaposlenost jednim glavnih problema, što Rusiju stavlja u sredinu liste zemalja prema razini zabrinutosti za nezaposlenost. Nezaposlenost, kao jedan od glavnih problema u središtu je pozornosti za Južnu Afriku (63%), Španjolsku (50%), Italiju i Južnu Koreju (po 46%), Rusiju (27%), najmanje za Nizozemsku (5%), Njemačku (8%) i Poljsku (10%).





Financijska i politička korupcija najrelevantnija je za ispitanike iz Južne Afrike (57%), Malezije (56%), Kolumbije (52%), najmanje za one iz Švedske (5%), Nizozemske i Njemačke (po 11%). Korupcija brine 41% Rusa (nepromijenjeno u odnosu na prethodno istraživanje).

Zločin i nasilje najviše zabrinjavaju ispitanike u Švedskoj (67%), Južnoj Africi (53%) i Meksiku (52%). Najmanje je ovo pitanje relevantno za ispitanike iz Poljske (4%), Mađarske (6%), Saudijske Arabije (8%) i Rusije (9%).

Posebna tema istraživanja bila je inflacija koja brine 19% stanovnika svijeta.

Najviše je zabrinuta Argentina (52%), Poljska (47%) i Turska (44%), dok je na četvrtom mjestu Rusija s 31%. Problem inflacije je beznačajan u Izraelu i Švedskoj (po 4%), kao i u Saudijskoj Arabiji (5%). Autori bilježe porast zabrinutosti za inflaciju u mnogim zemljama u odnosu na početak godine – u Kanadi s 4% na 30%, u SAD-u s 2% na 25%, u Peruu s 4% na 26%, u Brazilu s 10% na 27%, u Turskoj s 29% na 44%, i u Rusiji s 20% na 31%.

 

Komentari

komentar

You may also like