Izraelski general o vojnim planovima protiv Irana; moguće posredovanje Moskve

Spomenute riječi zapovjednika GS izraelske vojske očito su primarno adresirane prema američkom predsjedniku Joe Bidenu koji govori o američkom povratku nuklearnom sporazumu s Iranom uz uvjet da Teheran mora vratiti razinu obogaćivanja urana na onu iz spomenutog sporazuma (nakon što su se SAD iz sporazuma jednostrano povukle u svibnju 2018. g., Teheran je najprije zaprijetio a potom i počeo s postupnim obogaćivanjem urana iznad dozvoljenih razina, želeći na taj način utjecati na američki povratak sporazumu jer je Washington, paralelno s izlaskom, pokrenuo i jednostrane protuiranske sankcije na koje primorava i sve druge zemlje). Biden je pri tom jasno dao do znanja kako SAD neće prihvatiti mogućnost iranskog posjedovanja atomskog oružja. Takva stvar ipak, očito, ne može zadovoljiti interese Izraela, koji, k tome, sukladno usklađenim planovima s bivšom Trumpovom administracijom, još uvijek zahtjeva i iranski prestanak “sponzoriranja terorizma” u regiji pomaganjem svojim “satelitima” (o čemu se sve manje priča) – pa je od tuda prisutna i nervoza Jeruzalema i tamošnjeg vojnog vrha.

Da bi se Izrael ipak primirio, novoimenovani američki državni tajnik Anthony Binken izjavio je kako će SAD tražiti širi i dugoročniji sporazum s Iranom, kao i način za rješavanje “raketnog problema” (razvoja iranskih balističkih raketa srednjeg i dugog dometa) i da će to učiniti zajedno sa svojim saveznicima. „Ali mislim da je to još daleko“, kazao je Blinken.

Ovdje je bitno spomenuti kako je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prije dva dana izjavio kako je Rusija spremna posredovati između Teherana i nove američke administracije s ciljem pronalaska zajedničkog prihvatljivog rješenja koje bi vratilo SAD u sporazum o