Izraelski medij Bidena nazvao „kukavicom“ koji se „ljubi s talibanima“

Nastavljamo pratiti vijesti iz Izraela koje se odnose na pojačanu zabrinutost tamošnjeg vojnog i političkog vrha zbog njihovih procjena da bi Iran mogao dobiti svoju nuklearno oružje već za dva mjeseca. Međutim, prije toga treba podsjetiti na još jednu bitnu činjenicu, koja se itekako tiče ove teme: izraelski konzervativni krugovi nikada nisu krili nezadovoljstvo dolaskom u Bijelu kuću demokratskog predsjednika Joe Bidena. On je za njih uvijek predstavljao opasnost s obzirom da je, slično bivšem predsjedniku Baracku Obami, zagovarao iznalaženje modaliteta za pokušaj normalizacije američko-iranskih odnosa, što, naravno, nikada ne bi bilo na štetu sigurnosti same izraelske države. Štoviše, “pripitomljavanjem” Irana i kroz njegovu suradnju sa SAD-om nedvojbeno bi se smanjile i tenzije izraelsko-iranskih odnosa, barem tako misle stratezi Demokratske stranke što svakako imam svoju logiku, ali i zamke, s obzirom na nepredvidljivost i lukavstvo iranske državne politike koje vuče još iz vremena diplomacije slavnog Perzijskog carstva.

Ali vratimo se aktualnostima navedene teme. U tom kontekstu izraelski Glavni stožer najavio je tzv. Plan B za rješavanje iranskog problema koji uključuje i moguće samostalno izraelsko vojno djelovanje protiv te zemlje, dok premijer Naftali Bennett upravo boravi u Washingtonu gdje o toj temi razgovara s najvišim američkim političkim i vojnim vrhom (vidi poveznicu).

Prema navodima The Jeruzalem Post-a, konkretno njegove komentatorice Ruthie Bloom, od petka, 27. kolovoza,  izraelski ministar obrane Benny Gantz mogao bi biti u pravu u svojoj procjeni od prošle srijede, koju je izrekao pred 60 stranih veleposlanika u Tel Avivu,  da “Iran ima samo dva mjeseca do nabavke materijala potrebnih za stvaranje nuklearnog oružja”. Ali griješi ako misli da će diplomatski “Plan B” – umjesto Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) o nuklearnom programu Teherana iz 2015. – zaustaviti Irance.

“Ne znamo hoće li iranski režim htjeti potpisati (novi) sporazum i vratiti se za pregovarački stol”, izjavio je Gantz, misleći na nedavni dolazak na čelo zemlje konzervativnog predsjednika Ibrahima Raisija koji poštuje naredbe vrhovnog vođe ajatolaha Sayyida Ali Hamneija, navodi se u tekstu.

Prema riječima Gantza, “na kraju, cilj je postići dulji, trajniji i širi sporazum od prethodnog”. Ali Gantz bi trebao biti svjestan kako čak i ako Iran pristane ponovo sklopiti sporazum sa šest zemalja (Rusijom, Kinom, Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom), ipak neće ispuniti svoje obveze, navodi Bloom.

“Naprotiv, oni koji su na vlasti u Teheranu prekršili su sve točke ovog bezvrijednog dokumenta, koji je u svakom slučaju samo odgodio neizbježni iranski nuklearni potencijal. Usprkos opetovanim pokušajima administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sakriti ovu činjenicu, to nije bila tajna ”, piše JP.

U tekstu je primjetan – kako žal za bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, neskrivenim prijateljem prethodnog premijera Benjamina Netanjahua i promicateljem izraelskih nacionalnih interesa bez previše sentimenta za stavove suprotne strane, prije svega palestinske, kao niti jedan njegov prethodnik u Bijeloj kući, a vjerojatno niti sljedbenik – tako i kritika aktualnog američkog čelnika Joe Bidena.

Tako Bloom kaže kako puno prije nego što je tadašnji predsjednik  Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države iz JCPOA-a u svibnju 2018., nije bilo sumnje da nuklearni sporazum nije učinio ništa što bi spriječilo iranske planove o nabavci oružja za masovno uništenje. Ako je išta poremetilo raspored Iranaca, radi se o kibernetičkim napadima na njihova nuklearna postrojenja uz potporu SAD-a.

“…, Gantz ne bi trebao biti glasnogovornik vlade koji promiče diplomaciju… Nasuprot tome, Gantz je odgovoran za izraelsku sigurnost i obranu, što znači da je njegov posao pripremiti vojsku za rat i boriti se za povećanje vojnog proračuna. Međutim, najbolje što je mogao učiniti pri obraćanju veleposlanicima bilo je pretpostaviti da Izrael “ima sredstva za djelovanje i da će to činiti bez ustručavanja u budućnosti” ako to postane potrebno “da se spriječi nuklearni Iran”.

„Nejasno je kakvu je “budućnost” imao na umu, budući da je upravo rekao da je Iranu ostalo još dva mjeseca do trenutka kada će imati mogućnost stvaranja nuklearnih bombi. Možda vjeruje da je predsjedniku Sjedinjenih Država Joe Bidenu i njegovim europskim kolegama potrebno osam tjedana da zaključe ‘duži, snažniji i širi’ dogovor”, navodi se u tekstu izraelskog  medija.

Autorica zaključuje tekst vrlo oštrim riječima prema Joe Bidenu kada kaže kako je način na koji premijer Naftali Bennett ili ministar obrane Benny Gantz mogu gajiti takve nade posebno bizaran u svjetlu Bidenova posljednjeg fijaska (misli na Afganistan).

“Ne samo kako je američki predsjednik pobjegao iz Afganistana kao kukavica u povlačenju, već se i ljubi s talibanima koji su sada de facto diktatori zemlje … S takvim vrhovnim zapovjednikom, poput Bidena, sa spuštenom glavom slobodnoga svijeta, kako se može Izrael oslanjati na Bijelu kuću u odnosu na Iran?”,  pita se komentatorica The Jerusalem Post-a u danas objavljenom tekstu.

 

Napominjemo kako ćemo sutra objaviti našu veliku analizu o Iranu, između ostalog i u kontekstu navedene problematike.

Izraelski stožer ubrzava planove za napad na Iran

Komentari

komentar

You may also like