Je li Trump lagao? Nisu objavljeni planovi o povlačenju vojske iz Afganistana do Božića

Američka administracija i predsjednik Donald Trump još uvijek nisu objavili nikakve planove o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana, izvijestio je jučer predsjednik Odbora za obranu Zastupničkog doma Kongresa Adam Smith (d).

Još nema planova o žurnom povlačenju vojnika iz Afganistana, kazao je Smith, iako su, podsjećamo, ranije Donald Trump i drugi državni službenici izjavljivali o povlačenju Amerikanaca do Božića ove godine.

Očito je kako Smith, kao član Demokratske stranke, ovom izjavom želi dezavuirati Trumpa, i njegove stavove oko pitanja povlačenja SAD-a iz Afganistana staviti u kontekst predizborne kampanje. Laički rečeno, želi Trumpa predstaviti kao lažova američkim biračima, tradicionalno osjetljivim po pitanju vojne kampanje SAD-a u Afganistanu koja traje već skoro 20 godina, i za koju žele da se i konačno završi jer je preskupa, jer je odnijela prevelik broj žrtava na američkoj strani, i jer u praksi, na samom terenu, nije dovela ni do kakvih značajnih promjena, a kamo li da je od te zemlje učinila „uzornu“ demokraciju. Štoviše, početna borba protiv talibanskih terorista s ciljem njihovog potpunog uništenja, posljednjih se godina pretvorila u pokušaje pronalaska kompromisa Washingtona s njima, pa se, sukladno tome, promijenila i retorika i taj se pokret više ne naziva terorističkim, već radikalnim ili samo islamističkim. Pokrenuti su polutajni pregovori u Dohi, čime je, zapravo, po prvi put učinjen javni otklon od poznate američke sintagme, koja govori, kako pregovora s teroristima nema niti će ih ikada biti (naravno, ta teza u praksi je često opovrgavana jer kontakata s predstavnicima različitih terorističkih organizacija u svijetu bilo je i bit će ih, barem na razinama obavještajnih struktura).

Prije tri dana u katarskom glavnom gradu Dohi sastali su se posebni izaslanik SAD-a za Afganistan Zalmay Khalilzad i predstavnik radikalnog talibanskog pokreta, konkretno zamjenik njihovog lidera Abdul Ghani Baradar, s ciljem razmatranja problema koji se odnose na mirovni proces u Afganistanu i novu visoku razinu nasilja u toj zemlji. Talibanski predstavnik u tom je kontekstu upozorio na iživljavanje afganistanskih specijalaca „nad tijelima mučenika“ i na „kršenje sporazuma“ od strane vlade u Kabulu.

Drugim riječima, opipljivog napretka za normalizacijom stanja u toj zemlji još uvijek nema usprkos snažno izražavanom američkom optimizmu oko postizanja pomirbe između središnje vlade i talibana, kao i iznalaska kompromisnih rješenja koji uključuju i inkorporaciju talibanskih predstavnika u strukture političke vlasti te zemlje.

A sve ovo itekako pozorno motre i Kina i Rusija, svaka sa svojim interesima.
Komentari

komentar

You may also like