Kako je Zoran Meter 2016. g. predvidio pobjedu Trumpa kada to nitko nije vjerovao, i što misli o debati Trump-Biden?

Sinoć je održana dugo-iščekivana prva televizijska debata između dvojice kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država u idućem četverogodišnjem razdoblju – aktualnog šefa Bijele kuće i kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa, i njegovog protivnika iz Demokratske stranke Joe Bidena. Za kratak komentar oko stvorenih dojmova, o tome, tko je od njih dvojice bio uvjerljiviji, upitali smo glavnog urednika Geopolitika Newsa Zorana Metera. Jedan od razloga, zašto, je i činjenica kako je upravo Meter 2016.g, kada ama baš nitko u svijetu nije vjerovao u pobjedu Donalda Trumpa nad politički i medijski sveprisutnom i masivno potpomognutom Hillary Clinton , u svom poznatom intervjuu portalu Dnevno.hr izjavio i analitički obrazložio zašto smatra da će pobijediti upravo Donald Trump (taj veliki intervju možete pogledati na poveznici ispod teksta).

Foto: Zoran Meter, glavni urednik portala Geopolitika News

Za razliku od spomenutog intervjua, Zoran Meter je danas vrlo kratko reagirao na ankete vodećih američkih medija, prema kojima je, navodno, puno bolji dojam na gledatelje sinoć ostavio Joe Biden. Štoviše, obezvrijedio ih je jednim jedinim primjerom, koristeći se „oružjem“ samoga CNN-a, poznatog kao velikog kritičara Donalda Trumpa i svojevrsnog medijskog „promotora“ Demokratske stranke.

Tako Meter kaže, kako CNN, kao prodemokratska medijska „utvrda“, navodi da je Biden ostvario bolji dojam od Trumpa kod čak „šest od deset gledatelja“, ili, preciznije, u postocima, Trumpa je kao pobjednika u sinoćnjoj debati vidjelo svega 28% gledatelja.

Meter pri tom podsjeća na jedan veliki paradoks i kaže slijedeće: „Isti taj CNN je 2016.g., nakon održane prve TV debate Hillary Clinton – Donald Trump, objavio, ni manje ni više, već gotovo identičan – negativan rezultat po Trumpa tj. veliku „pobjedu“ Clinton u očima američkih gledatelja. Anketu je tada proveo tandem CNN/ORC, a rezultat je bio, vjerovali ili ne slijedeći: Hillary Clinton, kao pobjednicu debate, smatralo je 62% gledatelja, dok je za Trumpa kao pobjednika bilo njih 27%!“
Dakle, ako se „po jutru dan poznaje“, ne vjerujte previše američkim niti bilo čijim mainstream anketama, navodi Meter. Pri tom podsjeća i na potpuno pogrešne ankete „uglednih“ medijskih i istraživačkih kuća i po pitanju britanskog Brexita.

Zapravo, kaže Meter dalje, glavni mediji se danas u svijetu ponašaju po sistemu „spojenih posuda“: prenose se stavovi „najuglednijih“ medija (najčešće američkih) kao nešto zdravo za gotovo, što ne podliježe kritičkom preispitivanju, a što sve skupa potpuno degradira i obezvrjeđuje i novinarsku i analitičku struku – ukoliko se ne obavlja prema utvrđenim uzancama i profesionalnim metodologijama – čineći od njih pravu lakrdiju i svodeći ih na zanimanja kojima se danas gotovo svatko „može“ i usudi baviti. Pri tom se u potpunosti gazi autoritet iskusnih i stvarnih znalaca svoga posla i podređuje ga se relativizmu i (ispod)prosječnosti – kao dominantnoj liniji današnjeg medijskog i analitičkog prostora u cijelosti. Takvo ponašanje i takvi globalni trendovi ne vode ničemu dobrome, već neprestanom čuđenju, a što je puno gore – i donošenju pogrešnih političkih odluka od strane onih koji se na takve deformirane analize oslanjaju, a koje onda utječu na širu zajednicu a nerijetko i čitavi svijet, zaključuje Meter.

Intervju sa Zoranom Meterom iz 2916.g., u kojem je analitički predvidio pobjedu Donalda Trumpa možete vidjeti ovdje:

 

ZORAN METER: ‘Pobijedit će Donald Trump!’
 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like