Kanada vs. Turska: Kanada se priključuje Francuskoj u njenoj borbi protiv Turske

U nedostatku oštrije reakcije EU na sve snažniju negativnu i potpuno neprimjerenu retoriku u diplomatskoj praksi sa strane Turske u odnosu na Francusku, politička pomoć Parizu stiže s druge strane Atlantika – iz Kanade.

Ta sjeverno-američka zemlja, također članica NATO saveza, čini se, sve više zaoštrava svoju politiku prema Turskoj. I to ne samo na retoričkoj, diplomatskoj razini, već i na onoj konkretnoj, praktičnoj – kroz povlačenje poteza koji imaju neposredan učinak u stvarnom životu. Tako je kanadska vlada prije nekoliko dana, u vrijeme kada se američki State Department zadržao samo na oštrim kritikama Ankare zbog njenog otvorenog sudjelovanja u ratnim zbivanjima u Nagorno Karabahu na strani Azerbajdžana, odlučila Turskoj obustaviti isporuke motora za bespilotne letjelice s obzirom kako se one aktivno koriste u borbama u Nagorno Karabahu.

Općenito, kada je riječ o sada već dobro poznatim turskim dronovima koji aktivno djeluju od Sirije, preko Libije i sada na Južnom Kavkazu, mnogi u svijetu hvale turska vojna dostignuća u toj sferi vojne tehnike, pri čemu izostavljaju jedan bitan element: u proizvodnji dronova Turska još uvijek ovisi o Zapadnim komponentama. Tako motore za, primjerice, turski najpoznatiji dron “Bayraktar TB2” proizvode Austrijanci, informatičke komponente i optiku Nijemci i td. Upravo zbog toga Turska i ne želi iz NATO saveza jer joj članstvo u toj organizaciji, između ostaloga, omogućuje i nabavu nužne tehnologije koju ona još ne posjeduje. Ali bez obzira na to Turska je u posljednjih 10-ak godina, nedvojbeno, jako napredovala u proizvodnji vlastitog naoružanja i ovladavanju suvremenom tehnologijom, te se od nekadašnjeg kupca isluženih oružja od strane Izraela i Zapadnih zemlja uspjela pretvoriti čak u izvoznika vlastitog suvremenog oružja u islamske zemlje. I taj će trend dalje samo još više jačati. Osim, naravno, ako stvar ne „uprska“ politika i neke neugodne sankcijske mjere, poput gore spomenute – kanadske.

Međutim, Kanada se nije zaustavila samo na zabrani isporučivanja motora za bespilotne letjelice zbog Nagorno Karabaha, već se otvoreno stavila i na stranu Francuske u njenom političkom sukobu s Turskom, ili preciznije, u osobnom sukobu na relaciji predsjednika dviju država Emmanuela Macrona i Recepa Tayyipa Erdogana, koji prerasta u svojevrsni rat riječima, prije svega zbog krajnje zaoštrene i u diplomaciji neprimjerene retorike od strane turskog predsjednika posljednjih nekoliko dana. Osim toga, potpuno poremećeni francusko-turski odnosi, koje dodatno usložnjava i nedavni turski poziv na bojkot svih francuskih proizvoda, a onda i najnovije Erdoganove neugodne riječi koje se odnose na Europu u cjelini (na navodnu prisutnost fašizma i nacizma u njezinoj politici i u društvima, poglavito po pitanju njezinog odnosa prema muslimanima koje Erdogan smatra „rasističkim terorizmom“, diskriminacijskim i potpuno neprihvatljivim i štetnim za turske nacionalne interese), krajnje negativno utječu i na unutarnju koheziju u NATO savezu koji je zbog Turske u velikom problemu – htio on to priznati ili ne. Za sada ne priznaje “radi mira u kući” ali bi uskoro mogao ako žurno ne dođe do kvalitativnih a ne kozmetičkih pomaka u odnosima s Ankarom koji samo zamagljuju stvarno stanje stvari.

Danas je na Erdoganovu političku retoriku reagirao i kanadski ministar vanjskih poslova François-Philippe Champagne, nazvavši njegove komentare prema Francuskoj potpuno  neprihvatljivima.

„Mi smo solidarni s našim francuskim prijateljima. Nedavni komentari Turske u odnosu na Francusku potpuno su neprihvatljivi. Moramo se vratiti uvažavanju u diplomatskim odnosima. Uvijek ćemo biti zajedno (s Francuskom, op. ZM.), kako bismo s uvažavanjem zaštitili slobodu govora“, napisao je kanadski šef diplomacije na svom tvitu.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like